Ponedjeljak, 30 rujna, 2024

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić o Bliskom istoku: “Europa treba tražiti rješenje od Izraela za budućnost”

Vrlo

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić komentirao je užarenu situaciju na Bliskom istoku u emisiji Novi dan na N1. Posebno se osvrnuo na posljednje događaje vezane uz libanonski Hezbolah, istaknuvši kako je organizacija u kratkom vremenu izgubila svoje ključne vođe, što je dovelo do ozbiljne destabilizacije.

Avdagić je pojasnio kako su u posljednja dva tjedna napadnuti gotovo svi vrhovi organizacije. “Ne radi se samo o ključnim čelnicima; cijeli vrh Hezbolaha je pometen”, kazao je. Dodao je da je situacija sada nepredvidiva, jer nije jasno tko bi mogao preuzeti vodstvo unutar Hezbolaha. “Ovo je poput smrtno ranjene životinje – iznimno opasna i nasumično napada prema Izraelu,” upozorio je.

Hezbolahov pad i izraelska moć

Avdagić je podsjetio na napad Hamasa prije manje od godinu dana, kada su mnogi kritizirali Izrael. “Sada vidimo da je ta ista država ‘rasturila’ Hezbolah,” rekao je, naglašavajući kako trenutna situacija nema presedana. Prije samo mjesec dana, Hezbolah se smatrao jednom od najsnažnijih organizacija u regiji, ali izraelska vojna moć pokazuje da su stvari sada drugačije.

Ulazak Izraela u Libanon – Nužnost ili nova tragedija?

Prema Avdagiću, ako Izrael želi dugoročno zaustaviti napade, morat će vojno intervenirati u južnom Libanonu. “Ovo će biti daleko kompliciranije nego situacija u Gazi,” rekao je, ukazujući na potencijalnu novu tragediju u kojoj bi civilno stanovništvo opet stradalo. Situacija u Gazi je i dalje teška, a mnogi dijelovi Libanona mogli bi doživjeti sličnu sudbinu.

Naglasio je kako je ključ u pronalaženju rješenja za smirivanje stanja i obnovu. “Europa mora tražiti od pobjednika da pruži rješenje za budućnost,” izjavio je, ukazujući na to da bi europski lideri trebali usmjeriti pažnju prema Izraelu i zahtijevati dugoročno rješenje.

Libanon podijeljen oko Hezbolaha

Avdagić je također istaknuo podjelu unutar Libanona vezano uz Hezbolah, koji ima podršku Irana. Iako je Hezbolah dominantna politička i vojna sila u zemlji, mnogi u Libanonu žele se riješiti organizacije koja destabilizira regiju.

Uloga Irana i arapski susjedi

Govoreći o ulozi Irana, Avdagić je rekao kako je ova država očito “slomila zube” u trenutnoj situaciji. “Sada imaju manje konzervativnog predsjednika i povlače se,” dodao je. Također, primijetio je kako arapski susjedi pokazuju vrlo malo interesa za aktualne događaje.

Priznanje Palestine i stav Hrvatske

Na kraju, Avdagić se osvrnuo na izjave hrvatskog predsjednika o priznanju Palestine, napominjući kako su takvi potezi tipični za lijeve i liberalne vlade, dok su šanse da bi hrvatska vlada povukla taj potez prilično male. “Predsjednik nije bio pretjerano zainteresiran za ovu temu, no sada koristi priliku da kritizira vladu,” zaključio je.

- Advertisement -

4 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Postoji mnogo Monica, ali samo je jedna Monica Bellucci

https://twitter.com/VanityFairIt/status/1840649127933456750?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1840649127933456750%7Ctwgr%5Eb6f44e68400bcf3c08a50c43edcf2cede6febb7d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fbljesak.info%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpostoji-mnogo-monica-ali-samo-je-jedna-monica-bellucci%2F468202Monica Bellucci, talijanska je filmska glumica i model, rođena je na današnji dan, 30. rujna 1964. u mjestu Città...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -