Ponedjeljak, 30 rujna, 2024

10 stvari koje trebate učiniti u jesen kako biste održali vaš vrt lijepim

Vrlo

Znate da je jesen nastupila kada postane hladno i temperature počnu padati, pokazujući prijelaz iz jeseni u zimu. Jesen je sjajno vrijeme da se povežete s prirodom u svom dvorištu i pripremite svoj vrt za hladnije mjesece kako biste se mogli veseliti veličanstvenom proljetnom vrtu, prenosi Nature Conservancy Canada.

Evo 10 savjeta kako osigurati da vaš vrt bude lijep i spreman za niže temperature

  • Posadite svoje proljetne lukovice, uključujući tulipane i narcise. U idealnom slučaju, to bi trebalo učiniti šest do osam tjedana prije očekivanog smrzavanja tla. Također možete posijati sjeme domaćih trajnica koje zahtijevaju hladnu stratifikaciju.
  • Najbolje je ostaviti trajnice neobrezane (ako su biljke zdrave) do proljeća nakon što se temperatura zraka podigne. Također, neke biljke proizvode sjemenke koje su privlačne pticama i one se mogu ostaviti da stoje do ranog proljeća, a tada se mogu obrezati.
  • Riješite se bolesnog lišća sa zaraženih biljaka. Ako ih ostavite ili ih kompostirate, sljedeće godine mogu izazvati novu epidemiju.
  • Podijelite uspavane trajnice koje su postale prevelike ili brojne. Mogu se podijeliti s prijateljima ili posaditi u drugim dijelovima vrta. Pobrinite se da su nove biljke dobro malčirane.
  • Jesen je odlično vrijeme za sadnju, pa nastavite sa sadnjom u svom vrtu. U ranu jesen tlo je još uvijek toplo i mnoge biljke još uvijek aktivno rastu.
  • Zalijevajte igličaste četinjače (kao što su borovi, jele, smreke i cedrovi) i širokolisne zimzelene biljke (kao što su rododendroni) dugo u jesen. To osigurava dobru hidratizaciju prije nego se tlo smrzne.
  • Ako je moguće, ostavite lišće na svom travnjaku, kao i hrpe starog grmlja ili stabljike biljaka. Oprašivači i druge divlje životinje mogu ih koristiti kao sklonište preko zime. Ako ih grabljate, stavite ih u svoje vrtove gdje mogu obogatiti tlo i osigurati stanište. Tamo gdje se nalaze stabla oraha, nemojte dodavati njihovo lišće u vrt ili kompost jer sadrže kemikaliju koja može ubiti ili umanjiti rast mnogih biljaka (uključujući brojne povrtne biljke).
  • Učvrstite mlada i tek posađena stabla. Jesen može biti vjetrovita a iskolčenje će pomoći u sprječavanju štete od jakih vjetrova ili snijega, koji se mogu dogoditi kasnije tijekom sezone.
  • Malčirajte vrtne gredice kako biste zadržali vlagu i zaštitili svoje biljke od naglih promjena temperature. Jesen je dobro vrijeme za raspršivanje komposta po povrtnjaku tako da bude spreman za obradu u tlu u proljeće.
  • Nemojte zaboraviti napuniti hranilicu za ptice kada je vrijeme hladnije i dezinficirati je svaka dva tjedna kako biste smanjili širenje bolesti.
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Plenkoviću cilj da prosječna mirovina bude do 800 eura

U Zagrebu u utorak Blok umirovljenici zajedno (BUZ) organizira prosvjed "Protiv siromaštva" s glavnim zahtjevom Vladi da ispuni obećanje...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -