Petak, 27 rujna, 2024

Radio Drvar u miru Srbima što Radio Posušje nekad Hrvatima

Vrlo

Riječi spikera s Radio Drvara najavljuju nadu da se srpski glas još uvijek čuje u Livanjskom kantonu, a ovaj medij, baš kao i povratnici u FBiH, teško opstaje u teškim vremenima, ali se prkosno i odlučno bori za svjetliju budućnost, kako svoju, tako i Srba u Glamoču, Grahovu i Bosanskom Petrovcu.

Za ovaj radio, koji se prvi put oglasio početkom lipnja 1974. godine, govorili su brojni dužnosnici, kao i umjetnici, sportaši, ali i obični ljudi koji svakodnevno vode borbu za opstanak na svojim vjekovnim ognjištima.

Kolektiv Radio Drvara, jedinog srpskog medija u Federaciji BiH (FBiH) koji cjelodnevno emitira program na srpskom jeziku, čine svega dva zaposlena.

Iako rade u vrlo teškim uvjetima, njih dvoje drže samo volja i želja da se glas srpskih Krajišnika i dalje čuje.

Ovaj medij svjedočio je brojnim previranjima i burnim događajima u proteklom razdoblju, profesionalno i nepristrano, što ga je očuvalo u medijskom prostoru.

Urednica, spikerica i novinarka Radio Drvara Jelena Dešić izjavila je za “Glas Srpske” da ovaj medij nastoji pratiti svaki događaj vezan uz srpski narod u povratničkim općinama, ali i prenijeti informacije iz Republike Srpske, Srbije, zemalja iz regije i svijeta.

– Unatoč tomu što smo dvočlani tim, trudimo se autentično, objektivno i vjerodostojno prikazati život u lokalnoj sredini. Često smo išli ispred vremena i događaja, nastojeći slušateljima pružiti potrebne informacije o događajima koji su smješteni u blisku budućnost, a predvidivi su – priča Dešićeva dodajući da ovaj suvremeni elektronički medij emitira 24 sata kvalitetnog programa, informativnog, edukativnog, obrazovnog, dokumentarnog, kulturnog, vjerskog, omladinskog, dječjeg, zabavnog, humanitarnog i sportskog, nastojeći zadovoljiti ukuse i potrebe slušatelja svih uzrasta.

U proteklih pet desetljeća bilo je, nastavlja ona, velikih uspona i padova, izazova i brojnih problema.

– Najčešći problemi su financijske prirode, često smo u situaciji da plaće kasne po nekoliko mjeseci, tekuće obveze se gomilaju, dugovanja rastu, a mi, unatoč svim tim pritiscima, ostajemo i vodimo bitku za opstanak. Početkom ove godine bili smo u situaciji da zbog nagomilanih dugova budemo ugašeni – kazala je Dešićeva.

U tom teškom trenutku, ruku spasa pružila je, prema njezinim riječima, Republika Srpska, točnije predsjednik Milorad Dodik, koji je radiju uputio financijsku pomoć dovoljnu da se spasi jedini srpski glas u FBiH, ali ipak nedovoljnu da riješe sve svoje probleme.

– Obratili smo se mnogima, kantonu, Federaciji, brojnim institucijama i kompanijama, ali odgovor još nismo dobili. Jedina nada za naš opstanak su Republika Srpska i Srbija, koje nas, vjerujem, nikada neće ostaviti i nikada neće dozvoliti da jedini srpski glas – Radio Drvar, u FBiH nestane. I ovom prilikom apeliram na našu Srpsku i Srbiju da nas nikada ne zaborave i pomognu Radio Drvaru koji je u izuzetno teškoj situaciji – poručila je Dešićeva.

Radio Drvar svakodnevno svojim vjernim slušateljima prenosi vijesti iz zemlje i svijeta, obavještava o velikim i važnim događajima u Drvaru, upoznaje ih sa svim značajnim informacijama.

– Često zbog loše i dotrajale opreme, stare nekoliko desetljeća, građani nisu u mogućnosti slušati Radio Drvar, jer dolazi do prekida u emitiranju programa. Tada nas zovu slušatelji iz sela kojima je to, vjerojatno, jedini način da dobiju informacije iz grada – kazala je ona.

Jedini izvor prihoda im je, nastavlja ona, općina Drvar, koja je i osnivač radija, ali i ona je u nezavidnoj financijskoj situaciji.

– Nismo u mogućnosti ulagati u opremu koja bi poboljšala uvjete rada i poslovanja. Naša oprema stara je nekoliko desetljeća. Da imamo mogućnosti samo pojačati predajnike novijom i kvalitetnijom opremom, sigurna sam da bi naš glas dopirao mnogo dalje – rekla je Dešićeva podsjećajući da je ovo jubilarno, 50. ljeto Radio Drvara.

I ovaj jubilej je, kaže, obilježen na simboličan način, a donacija ili neka financijska pomoć bili bi itekako dobrodošli da Radio Drvar koliko-toliko stane na noge.

– Pet desetljeća je iza nas, ali vjerujem da će ih biti barem još toliko i pred nama, jer Radio Drvar će opstati na medijskom nebu. Nekako vjerujem da ćemo u godinama ispred nas imati bolje uvjete rada, više zaposlenih i jaču podršku Srpske i Srbije, jer one su jamstvo opstanka Radio Drvara, ali i srpskog naroda u FBiH – naglasila je Dešićeva ističući da je ovaj medij, kao svjedok vremena i vjerodostojni kroničar događaja, bio i ostao u službi vjernih slušatelja.

Zaposlenici na jedinom srpskom mediju u FBiH, koji nema pomoć kantonalnih vlasti, ulažu sve napore kako bi se srpski glas i dalje čuo.

– Nikad nismo dobili ni marku od, primjerice, Vlade Livanjskog kantona, i to za nas ovdje predstavlja veliki pritisak – istaknula je Dešićeva.

Prvi i jedini glas s Radio Drvara koji dopire do ušiju slušatelja je, inače, glas diplomirane profesorice filozofije koja se novinarstvom bavi desetak godina. Novinarstvo je, kaže, njezin životni put.

– Moja misija je pomoći ljudima u rješavanju brojnih povratničkih problema – kazala je ona.

Mještani
Mještani Drvara i okolnih općina kažu da je Radio Drvar jedini medij iz okruženja kojem vjeruju, te da bez njega ne bi znali što se događa oko njih.

– Uz Radio Drvar, uz koji su odrasle mnoge generacije, radimo i živimo i dan-danas. Nama povratnicima mnogo znači, jer zahvaljujući radiju znamo što se događa kod nas, ali i u svijetu – kazala je Jadranka Adamović.

- Advertisement -

1 KOMENTAR

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

BARD BOŠNJAČKOG INTERNACIONALNOG HUŠKANJA: U Izraelu, svi Židovi se spakirati i otići otkud su došli

U labirintu hučkačkih izjava i stupidnih analiza trenutnih zbivanja na Bliskom Istoku, rijetko se može naići na tako provokativan...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -