Ponedjeljak, 23 rujna, 2024

CRKVA CIMSKA JAČA OD RIMSKE: Kako žive vjernici i svećenici u Hercegovini koji ne priznaju međugorska “ukazanja”?

Vrlo

U Hercegovini, među vjernicima i svećenicima, postoji podijeljeno mišljenje o međugorskim ukazanjima. Oni koji ne priznaju ukazanja Gospe u Međugorju vode život prema tradicionalnim crkvenim učenjima, slijedeći upute koje dolaze iz Vatikana. Takvi vjernici i svećenici često izražavaju stavove slične onima koje Vatikan i službeni stavovi Crkve zastupaju — da ukazanja nisu službeno priznata, pa se prema njima trebaju odnositi s oprezom. No zbog takvog svog stava često trpe izolaciju od većine drugih vjernika kojima je Međugorje postalo apsolutna dogma. Vatikan ove vjernike, koji odbacuju senzacionalizam ukazanja kao dio naše vjere, baš ničim ne štiti. A i kako bi, kad nije uspio niti vlastitog biskupa.

Svećenici koji ne priznaju ukazanja: Neki svećenici, posebno oni iz mostarsko-duvanjske biskupije, uključujući biskupa Ratka Perića i njegove prethodnike, otvoreno su izražavali sumnju u autentičnost ukazanja. U svojim propovijedima i javnim izjavama, naglašavaju potrebu poštovanja Crkvenih učenja, te upozoravaju na moguće obmane i zablude koje bi mogle nastati ako se ukazanja prihvate bez kritičkog promišljanja i odobrenja Crkve. Takvi svećenici nastoje zadržati tradicionalni crkveni red i hijerarhiju, odbacujući sve oblike pobožnosti koji nisu službeno priznati.

Vjernici koji ne priznaju ukazanja: Vjernici koji ne prihvaćaju ukazanja obično nastavljaju živjeti prema vjeri utemeljenoj na službenim učenjima Crkve. Oni poštuju crkvene sakramente, redovito idu na misu, ali izbjegavaju pobožnosti povezane s Međugorjem. Njihovo odbijanje ukazanja temelji se na njihovoj odanosti Vatikanu i poštovanju autoriteta Crkve. Neki od njih smatraju da su ukazanja rezultat manipulacija ili zabluda.

Društvene i crkvene posljedice: Unatoč tim razlikama, obje strane (pristalice i skeptici) koegzistiraju u svakodnevnom životu. Ipak, oni koji se otvoreno protive ukazanjima često su marginalizirani u nekim krugovima, jer je Međugorje postalo snažan centar pobožnosti s brojnim hodočasnicima iz cijelog svijeta. Ovi svećenici i vjernici doživljavaju izazove jer se njihovi stavovi mogu sukobiti s popularnim mišljenjima i pobožnostima u regiji. Ipak, oni zadržavaju svoj stav u skladu s doktrinom i vjeruju da je njihova odanost autentičnom crkvenom učenju važnija od privremenih vjerskih fenomena.

S obzirom na kompleksnost teme i specifičnost marginalizacije vjernika i svećenika koji se protive međugorskim ukazanjima, dokumentiranih primjera otvorene marginalizacije je vrlo malo ili nisu uvijek dostupni u javnim izvorima. Ipak, na temelju generalnih izvještaja i različitih svjedočanstava iz Crkvenih krugova u Hercegovini, možemo iznijeti nekoliko poznatih slučajeva i općenitih primjera:

  1. Biskup Ratko Perić – Jedan od najpoznatijih svećenika koji se otvoreno protivio priznavanju ukazanja. Njegov stav je rezultirao napadima u medijima, a neki hodočasnici su ga označili kao “antimeđugorskog” i “neprijatelja Gospinih ukazanja”. Njegovi govori bili su često ignorirani od strane zajednice koja podržava ukazanja. Jednom je i otet. U jednom filmu oklevetan je kao KGB doušnik.
  2. Svećenici mostarsko-duvanjske biskupije – Neki svećenici unutar te biskupije su doživjeli pritisak unutar vlastitih župa jer su pratili službeni stav Crkve i nisu podržavali ukazanja. Mnogi vjernici su ih smatrali “nevjernicima” ili onima koji se protive Gospinim objavama.
  3. Odbijanje sudjelovanja u međugorskim pobožnostima – Vjernici koji su se otvoreno distancirali od Gospinih pobožnosti u Međugorju nerijetko su bili kritizirani od strane lokalne zajednice, što je rezultiralo društvenim isključivanjem.
  4. Zabrane govora u međugorskim svetištima – Svećenici koji se ne slažu s ukazanjima su često bili spriječeni da drže propovijedi ili vode mise na području Međugorja, iako su to činili u skladu sa službenim crkvenim stavom.
  5. Izostavljanje iz međugorskih događanja – Vjernici i svećenici koji su kritizirali Međugorje nisu bili pozvani na važne lokalne crkvene događaje ili okupljanja.
  6. Medijska blokada – Neki svećenici koji su izrazili sumnju u autentičnost ukazanja su doživjeli medijsku blokadu, gdje su njihovi komentari i stavovi ignorirani ili iskrivljeni.
  7. Ekonomski pritisak – Poduzetnici i ugostitelji koji nisu podupirali međugorske pobožnosti, a živjeli su u okolnim mjestima, imali su poteškoća s dobivanjem posla ili su doživjeli bojkot u poslovanju.
  8. Društveni pritisak na obitelj – Obitelji vjernika koji se protive ukazanjima suočene su s kritikama i društvenim pritiscima, osobito u manjim, tradicionalnim zajednicama.
  9. Nazivi ulica i trgova – Oni koji su zagovarali drugačiji stav o ukazanjima, često nisu imali priliku sudjelovati u lokalnim inicijativama poput imenovanja ulica, organiziranja događaja, itd.
  10. Odbijanje pričesti od strane svećenika koji podržavaju ukazanja – U nekim ekstremnim slučajevima, zabilježeno je da su svećenici koji podupiru Međugorje odbili pričestiti one koji se otvoreno protive ukazanjima.
  11. Isključenje iz crkvenih odbora – Vjernici koji se protive ukazanjima nisu mogli postati članovi crkvenih odbora ili vijeća.
  12. Nepriznavanje glasova u lokalnim crkvenim zajednicama – Mnogi vjernici koji se protive ukazanjima ne dobivaju pravo glasa unutar lokalnih crkvenih zajednica, gdje prevladavaju podupiratelji Međugorja.
  13. Izolacija svećenika – Neki svećenici su premješteni u manje župe ili im je uskraćena podrška unutar biskupije zbog njihovog kritičnog stava prema Međugorju.
  14. Isključenje iz liturgijskih službi – Svećenici koji se protive ukazanjima su ponekad isključeni iz služenja liturgija na mjestima koja su povezana s hodočasnicima.
  15. Odbijanje hodočasničkih usluga – Oni koji ne podržavaju ukazanja često ne mogu sudjelovati u pružanju usluga hodočasnicima (prijevoz, smještaj, itd.).
  16. Smanjen društveni ugled – Vjernici i svećenici koji se protive ukazanjima nerijetko gube ugled unutar zajednice.
  17. Ugrožavanje sigurnosti – Neki svećenici i vjernici su doživjeli prijetnje zbog svog stava protiv Međugorja.
  18. Izopćenje iz određenih crkvenih krugova – Svećenici koji se protive ukazanjima su često izopćeni iz crkvenih krugova koji se bave međugorskim pitanjem.
  19. Negativni medijski tretman – Oni koji se protive ukazanjima često su prikazani u medijima kao “nevjernici” ili “antikrščani”.
  20. Izostanak financijske podrške – Crkvene institucije koje se ne slažu s međugorskim pobožnostima često nisu dobivale financijsku podršku za svoje aktivnosti.
  21. Kritike unutar obitelji – Članovi obitelji koji podržavaju Međugorje često su u sukobu s onima koji se protive, što vodi do obiteljskih napetosti.
  22. Sukobi među župljanima – Neki svećenici koji su kritizirali ukazanja suočili su se sa sukobima unutar vlastitih župa.
  23. Isključenje iz crkvenih zbora – Neki vjernici su isključeni iz crkvenih zborova jer su otvoreno izrazili sumnju u autentičnost ukazanja.
  24. Gubitak prijateljstava – Vjernici koji se protive ukazanjima često gube prijatelje unutar zajednica koje podržavaju Međugorje.
  25. Odbijanje sudjelovanja u sakramentima – U nekim slučajevima, svećenici koji ne podržavaju Međugorje su suočeni s odbijanjem sudjelovanja u dijeljenju sakramenata.
  26. Smanjena prisutnost na crkvenim događanjima – Vjernici koji se protive ukazanjima često ne sudjeluju na lokalnim crkvenim događajima iz straha od kritike.
  27. Nepozivanje na hodočašća – Svećenici koji kritiziraju Međugorje često nisu pozvani da sudjeluju na hodočašćima u Međugorje.
  28. Ignoriranje unutar crkvenih zajednica – Svećenici koji se protive ukazanjima često su ignorirani unutar vlastitih crkvenih zajednica.
  29. Odbijanje novčanih donacija – Vjernici koji se protive ukazanjima ponekad ne dobivaju financijsku podršku ili donacije za svoje aktivnosti.
  30. Kritika crkvenih nadređenih – Svećenici koji se ne slažu s ukazanjima nerijetko doživljavaju kritiku od svojih crkvenih nadređenih.

Svi ovi primjeri odražavaju složenu dinamiku unutar vjerskih zajednica u Hercegovini, gdje je podjela oko Međugorja izazvala napetosti na mnogim razinama.

Uzmimo da je pola od nabrojanog točno. Uzmimo nek je trećina.

Jesu li i ovo plodovi Međugorja, O poštovani Vatikanu? Ovom pitanju dodajemo i komentare, koje ćete vidjeti nakon ovog teksta, da shvatite kako se “plodovi” obračunavaju s nama “nevjernicima” koji smatramo da je teorija o 50.000 Gospinih ukazanja, pljuvanje u lice Majci Kristovoj i našoj vjeri.

- Advertisement -

12 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

MUSK: Odvest ću na Mars svakog tko želi tamo otputovati, osim ako Kamala pobijedi

Elon Musk, osnivač SpaceX-a, najavio je da će omogućiti put na Mars svakome tko to poželi, ali uz jednu...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -