Petak, 20 rujna, 2024

JERUSALEM POST: EU i SAD ignoriraju radikalizaciju bošnjačkih muslimana

Vrlo

Prema analizi uglednog izraelskog lista *Jerusalem Post*, Europska unija i Sjedinjene Američke Države svjesno zanemaruju proces vjerske radikalizacije bošnjačkog muslimanskog stanovništva u Bosni i Hercegovini, posebno među mlađim generacijama. Ovaj proces korijene vuče još od građanskog rata u BiH i dodatno se intenzivirao identificiranjem Bošnjaka s palestinskim stradanjima, što je rezultiralo rastom antiizraelskih osjećaja izraženih kroz prosvjede i isticanje palestinskih zastava.

Analiza se fokusira na nedavni pokušaj napada na izraelski konzulat u Münchenu, koji je izvršio 18-godišnji Emrah Ibrahimović, sin muslimanskih izbjeglica iz BiH. Iako je njegova obitelj predstavljala primjer uspješne integracije, Emrah je bio pod istragom zbog nasilnog ponašanja i posjedovanja ISIS-ove propagande.

*Jerusalem Post* ističe da je proces radikalizacije bošnjačkih muslimana postao izražen nakon rata, uz utjecaj radikalnih islamističkih elemenata, uključujući Muslimansko bratstvo i Iran. Ova radikalizacija se odvija uz prešutnu toleranciju međunarodne zajednice, unatoč znakovima porasta ekstremizma.

Uz to, list naglašava da se radikalizacija više ne događa isključivo u džamijama, već se mladi muslimani sve češće susreću s radikalnim sadržajem putem interneta. Ovi slučajevi ukazuju na rastuću vjersku radikalizaciju među mladima iz izbjegličkih obitelji, a ignoriranje problema moglo bi dovesti do novih terorističkih prijetnji u Europi.

Zaključno, analiza *Jerusalem Post*-a otvara važna pitanja o sigurnosnim izazovima koje donosi radikalizacija među bošnjačkim muslimanima, upozoravajući da bi ignoriranje ovog problema moglo imati dalekosežne posljedice po stabilnost i sigurnost europskih zemalja.

- Advertisement -

9 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Što smo naučili o špijuniranju na društvenim mrežama?

 Naši digitalni životi postali su prava zlatna žila za tehnološke divove. Izvješće Savezne komisije za trgovinu (FTC) otkriva mračnu...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -