Četvrtak, 19 rujna, 2024

OBEĆANO I ZABORAVLJENO U POSUŠJU: Vodovod i autobusni kolodvor na čekanju, dok milijuni odlaze u HŠK Posušje

Vrlo

Posušje se posljednjih godina suočava s nizom izazova, a najnovija analiza portala hercegovina.info pokazuje kako mnoga ključna predizborna obećanja lokalne vlasti ostaju neispunjena. Načelnik Ante Begić i vladajuća struktura HDZ-a BiH našli su se pod povećalom kritike zbog usmjeravanja značajnih sredstava u sportske projekte, dok su ključni infrastrukturni projekti ostali na marginama.

Vodovod i kanalizacija u zastoju, ali stadion Mokri Dolac cvjeta

Iako je obećano da će se riješiti pitanje vodovodne mreže i kanalizacijskog sustava, situacija na terenu je daleko od optimistične. Prema navodima iz članka, planirana izgradnja pročistača pitke vode na Senjakovini nije pomaknuta ni za metar. Načelnik se pravdao planovima i sredstvima koja su navodno osigurana, ali do realizacije još nije došlo.

S druge strane, značajna sredstva uložena su u sportske projekte, osobito u stadion Mokri Dolac i hibridni travnjak HŠK Posušje, gdje je u suradnji s Vladom ŽZH-a utrošeno oko 550 tisuća maraka samo u ovoj godini. Mnogi se pitaju kako je moguće da se, dok ključni infrastrukturni projekti stoje, velika sredstva slijevaju u sportski klub, ostavljajući lokalnu zajednicu bez osnovnih uvjeta za život.

Autobusni kolodvor – projekt bez kraja

Jedno od ključnih obećanja vlasti bilo je i izgradnja autobusnog kolodvora, no čini se da je to postao “vječni” projekt. Iako je načelnik Begić još u svibnju 2021. najavio da su u tijeku pripremni radovi, kolodvor do danas nije izgrađen. Lokacija je već nekoliko puta mijenjana, a mjesec dana prije lokalnih izbora opet su stigle vijesti o promjeni lokacije.

Nepotizam, manjak transparentnosti i problem katastra

Posebno zabrinjavajući aspekt Begićeve vlasti su izvještaji o nepotizmu i nepravilnostima u zapošljavanju. Iako su u lokalnim institucijama, poput Gradske knjižnice fra Petar Bakula, raspisivanje natječaja i zapošljavanje na temelju stručnosti zakonska obveza, funkcije ostaju popunjene isključivo putem stranačkih linija.

Još jedan ključni problem je katastrofalna situacija u općinskom katastru. Prema opozicijskim vijećnicima, mijenjanje regulacijskih planova na štetu građana, izvođenje radova na privatnim parcelama te nestanak vlasničkih listova u katastru samo su neki od problema na koje se načelnik Begić oglušio.

Fokus na PR, a ne na konkretne rezultate

Unatoč svim kritikama, jedan aspekt Begićeve vlasti nije upitan – PR. Načelnik je često prisutan u medijima i ne propušta priliku da se fotografira na svakom javnom događaju. No, iza te sjajne vanjštine, prema riječima oporbenih vijećnika, ostaje pitanje zašto su ključni infrastrukturni projekti zapostavljeni, a rasprava o lokalnim pitanjima gotovo nepostojeća.

Hoće li Posušani ovo kazniti na izborima?

Ovaj mandat načelnika Begića pokazuje sve slabosti aktualne vlasti. Dok se velika sredstva usmjeravaju u sportske projekte, a ključni infrastrukturni planovi stoje, mnogi se pitaju hoće li građani na nadolazećim lokalnim izborima kazniti ovu neefikasnost. Posušje i dalje ostaje bez vodovodne mreže, kanalizacijskog sustava i autobuskog kolodvora, a fokus vlasti čini se sve više udaljava od osnovnih potreba građana.

Izvorni članak hercegovina.info možete pročitati ovdje.

 

- Advertisement -

2 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Vlada Srbije proglasila 3. i 4. svibnja Danima sjećanja na žrtve masovnih ubojstava

Vlada Srbije proglasila je u četvrtak 3. i 4. svibnja Danima sjećanja na žrtve masovnih ubojstava u beogradskoj Osnovnoj...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -