Malo kojem narodu je povijest bila tako nesklona, a Crkva tako dragocjena za opstanak kao Armencima. Armensko kraljevstvo propada u 5. st., a područje Armenije će od tada biti neprestanim plijenom raznih osvajača (Bizant, Perzijanci, Seldžuci, Osmanlije). Bježeći pred progonima, jedan dio Armenaca se u 11. vijeku seli prema Sredozemlju i u maloazijskoj pokrajini Ciliciji (područje uz obalu južne Turske) osniva 1080. samostalnu državu godine sa sjedištem u gradu Sisu. Armensko kraljevstvo Cilicije trajalo je do 1375. god. kada pada u ruke Mameluka. Armenci u staroj postojbini na Kavkazu i istočnoj Turskoj stoljećima su živjeli pod Perzijancima, Rusima i Turcima, izloženi pokušajima privođenja na rusko pravoslavlje islam. Od 1895. god. do pred II. svjetski rat nad Armencima u istočnoj Turskoj je izvršen genocid. Tijekom Prvog svjetskog rata Osmanlije su pobili oko 1.5 milijun Armenaca, najvećim dijelom tako što su ih prognali u sirijsku pustinju gdje su od gladi, žeđi  i vrućine pomrli. Preživjeli ostatak iselio se u ruski dio Armenije, Europu i prekomorske zemlje. Godine 1918. stvorena je samostalna armenska republika koja je već 1920. pripojena SSSR-u (kao Armenska SSR). S druge strane, cilicijski Armenci u južnoj Turskoj nakon I. svjetskog rata su protjerani u Siriju; Libanon i dalje po Bliskom Istoku. Raspadom SSSR-a 1991. god. konačno uskrisava nezavisna Armenija, čime armenski narod započinje novo razdoblje svoje povijesti. U odnosu na povijesno armensko kraljevstvo, današnja Armenija je minijaturna, međutim Armenci uslijed okrutne povijesti žive posvuda po Mediteranu i Bliskom Istoku.

Armenska Crkva – nositeljica narodnog identiteta

Armenska Crkva usko je povezana s armenskom nacijom. Biti Armencem je kroz povijest značilo zapravo biti kršćaninom. Njihova su stradanja postala mučeničkim svjedočanstvima za Krista. Tradicija kaže da su u Armeniju prvi donijeli kršćanstvo apostoli sv. Juda Tadej i Bartolomej. Povijest bilježi da je prvi apostol i utemeljitelj kršćanske Armenije bio sv. Grgur zvan prosvjetitelj (240-332) koji je obratio i pokrstio armenskoga kralja godine 295., čime su Armenci postali prvom kršćanskom nacijom u povijesti. Tijekom 4. i 5. st. Armenska je Crkva postupno stala razvijati mnoge svoje vlastitosti na području crkvenog ustrojstva, liturgije i teologije, osamostalivši se konačno krajem 5. st. od matične Crkve u Cezareji Kapadocijskoj. Poglavar Armenske Crkve od najranijih dana nosi naslov katolikos (u značenju sveopći poglavar-patrijarh) i sjedište mu je u armenskom gradu Ečmiadzinu blizu glavnog grada  Yerevana. Karizmatska ličnost rane armenske  Crkve bio je  sv. Nerzes Veliki, koji je 365. godine sazvao prvi armenski crkveni sabor u gradu Aštišatu gdje su donesene uredbe o ustroju i djelovanju Crkve što je dalo snažan zamah kristijanizaciji armenskog društva i naroda. Krajem 4. st monah Mesrop (361-440) je sastavio posebno armensko pismo s 38 slova, čime je potaknut razvoj vlastite armenske kršćanske i narodne književnosti, liturgije i crkvenog prava. Početkom 5. st. Prevedena je Biblija kao prvo pisano djelo na armenskom jeziku. U to vrijeme cvate i monaštvo u čijim redovima se prevode grčki i sirijski otački tekstovi. Sredinom 6. st. Armenska Crkva uvodi i vlastito računanje vremena. Propašću armenske države u 5. st., Crkva postaje glavnim nositeljem nacionalne svijesti i samobitnosti armenske nacije.

Armenski biskupi nisu sudjelovali na Kalcedonskom saboru 451. god. zbog rata s Perzijancima, te nisu mogli izravno biti uključeni u rasprave oko kristoloških dogmi i sukobe među Crkvama. Međutim, zbog loših političkih odnosa s Bizantom i Carigradskom Crkvom te uslijed misionarskog djelovanja sirskih monofizita (koji su Armencima prenijeli svoju verziju zaključaka Kalcedona), Armenci su stekli protukalcedonsko raspoloženje i priklonili se monofizitstvu. Na sinodi u gradu Dvinu 506. godine Armenska je Crkva i službeno odbacila zaključke Kalcedonskog sabora. Tako, i danas Armenska apostolska crkva spada u tzv. “predkalcedonske” staroistočne Crkve, zajedno sa Siro-jakobitskom, Kotpskom i Etiopskom Crkvom, nazivane nekada “monofizitske”.

Armenska staro-istočna apostolska Crkva

Osnivanjem novoga armenskog kraljevstva u Ciliciji i armenski se katolikos 1294. god. preselio u Ciliciju, u grad Sis. Preko križara su cilicijski Armenci došli u dodir s Rimskom Crkvom i god. 1198. pristupili jedinstvu s papom i Katoličkom Crkvom. Međutim ta je unija propala zbog pada armenskog kraljevstva Cilicije u ruke muslimana 1375. godine. Crkvena  unija s Rimom je nakratko obnovljena 1439. godine (tzv. Firentinska unija), ali je to izazvalo razdor među samim Armencima. Oni koji su bili protiv te unije izabrali su 1441. novog katolikosa-patrijarha koji se vraća u Armeniju, u prvotno duhovno središte Ečmiadzin. Katolikos u Ečmiadzinu ostao je uvijek prvi i općeprihvaćeni duhovni poglavar Armenaca, stavljajući u drugi plan katolikosa cilicijskih Armenaca, koji zauzima drugo mjesto. Godine 1311. od Katolikata Cilicije se odvojio Armenski patrijarhat Jeruzalema, a 1461. god. nastao je i zaseban Armenski patrijarhat Carigrada. Ovoga je uspostavio osmanlijski car Mehmet II. s namjerom da sve Armence u Osmanskom carstvu stavi pod jednu duhovnu i civilnu vlast. Tako do danas Armenska Crkva ima 2 katolikata (Armenija i Cilicija) i 2  patrijarhata (Jeruzalem i Carigrad). Katolikos u Ečmiadzinu (Armeniji) priznat je kao prvi i univerzalni poglavar cijele Armenske Crkve.

Katolikat Ečmiadzina u Armeniji broji oko 5 milijuna vjernika u Armeniji obuhvaća i   zemlje bivšeg SSSR-a, Indiju, Afriku, Europu, Ameriku i Australiju. Katolikat Cilicije ima sjedište u Antelijasu, Libanon te 900,000 vjernika u Libanonu, Siriji, Iranu, Iraku, Grčkoj, Cipru i SAD-u. Patrijarhat Jeruzalema ima oko 10,000 vjernika u Izraelu i Jordanu, dok Patrijarhat Carigrada ima oko 70,000 u samom Carigradu, u Anatoliji te na Kreti u Grčkoj). Prije 1914. godine u Turskoj je bilo 2 milijuna armenskih kršćana s 39 biskupija. Sveukupno danas ima oko 6 milijuna pripadnika Armenske apostolske crkve. Armenski su katolikosi potpisali  više zajedničkih izjava i s Katoličkom i s pravoslavnim Crkvama o slaganju oko najbitnijih kristoloških sadržaja vjere, pa se više Armence ne naziva ”monofizitima”.

Armenska katolička Crkva

Veze Armenskog katolikata Cilicije s katolicima od 12. do 15. st. utirale su put zbližavanju tog dijela Armenaca s Rimom. Vrlo su rano među Armencima počeli djelovati katolički redovnici-misionari. Još 1320. god. osnovan je dominikanski ogranak zvan “Sjedinjena armenska braća” koji je u 14. st. brojio 20 samostana s oko 700 redovnika. U 18. st. su osnovani armenski “antonijanci” (istočni katolički redovnici pod pravilom sv. Antuna pustinjaka), a 1701. i svećeničko bratstvo “mehitaristi” (po osnivaču svećeniku Mehitaru), kojima je od 1717. god. sjedište u Veneciji na otoku San Lazzaro. Papa Benedikt XIV. utemeljio je 1742. god. Armenski katolički patrijarhat Cilicije za sjedinjene Armence na Bliskom Istoku, čime je konačno nastala Armenska katolička Crkva. Papa Pio VIII. uspostavio 1830. god. Armensku katoličku nadbiskupiju za armenske katolike u Turskoj. U Rimu je 1883. god. osnovan poseban Armenski kolegij  za izobrazbu klera. Pripadnika Armenske katoličke Crkve ima oko 600.000, a žive uglavnom na Bliskom Istoku (Libanon, Sirija, Turska, itd.), te u Europi i SAD-u. Patrijarh ima sjedište u Beirutu, a nosi naslov “Katolički patrijarh Armenaca Cilicije”.  Najpoznatiji prelat armenskih katolika bio je patrijarh-kardinal Gregor Petros Agananian (1895 –1971) koji se istakao tijekom II. Vatikanskog sabora i kojega se smatralo kandidatom za papu.

Osobitosti Armenskog obreda

Armenci imaju svoj vlastiti obred – to jest liturgijsku tradiciju i duhovnu baštinu, te je armenski obred – uz bizantski, zapadno-sirski, istočno-sirski, koptski i etiopski, jedan od istočnih kršćanskih obreda. Kršćanstvo se u početcima širilo u Armeniju iz Kapadocije Cezarejske (Mala Azija) i iz Osroena u Siriji. Tako su vrlo rano u armensko kršćanstvo ušli i grčki (bizantski) i sirijski liturgijski elementi. Preko Kapadocije su se Armencima prenijeli sadržaji i oblici siro-antiohijske liturgije (zapadno-sirskog obreda). Stvaranje vlastite liturgijske i duhovne baštine Armenske Crkve započinje u 5. st., izumom armenskoga pisma i odvajanjem od matične crkve Kapadocije. Od 5. do 7. st. to je stvaralaštvo proživjelo svoje zlatno doba kad nastaju mnogi specifično armenski liturgijski tekstovi i običaji. Prvi armenski ritual (obrednik) i časoslov sastavljeni su u 5. st.

Premda u mnogočemu originalan, armenski je obred bio stalno otvoren utjecajima drugih kršćanskih tradicija, možda više no ijedan drugi istočni obred. Na armensku liturgiju je jak utjecaj izvršila Jeruzalemska Crkva, a nakon Kalcedonskog sabora i monofizitski Siro-jakobiti. Od 9. do 13. st. vrlo je snažan upliv carigradskog (bizantskog) obreda, a od 12. do 14. st. (za križarskih ratova) i rimskog obreda. Najviše se ipak osjeća bizantski utjecaj. Proces oblikovanja armenskog obreda trajao je do 15. st., a u njemu je sudjelovalo mnogo vrsnih teologa i skladatelja: Hosrov Veliki (+972), Grgur iz Nareka (+1001), Nerzes Klajeci (+1173). Od 12. st. kod cilicijskih Armenaca cvate armenska himnografija

Liturgijski jezik armenskoga obreda je i danas staro-armenski književni jezik gabar koji se od 8. st. više ne govori. Vrlo je originalan i prilično zamršen armenski liturgijski kalendar koji je  sklon pomičnim datumima za blagdane. Nedjelja je uvijek ostavljena za svetkovine Gospodnje i Marijine, a srijedom i petkom je uvijek post te su isključeni blagdani. Glavne svetkovine su jednake kao i kod drugih kršćana. Posebno se ističe Teofanija (Bogojavljenje) – stari kršćanski običaj sačuvan jedino u Armenaca da se 6. siječnja skupa slave Božić i Bogojavljenje. Tako jedino u Armenaca nema Božića 25. prosinca. Sve svetkovine (osim Teofanije) pomične su i redovito se prebacuju na najbližu nedjelju, a uvijek im prethodi tjedan dana posta, te slijedi više dana “poblagdana”, od kojih je prvi dan uvijek spomen na mrtve. Liturgijskih vremena u kalendaru ima osam: Vrijeme Došašća, Teofanije, Korizme, Pedesetnice (Uskrs-Duhovi), Duhova (Duhovi – Usnuće Bogorodice), Varvardar (Vrijeme Preobraženja koje je uvijek 14. nedjelje po Uskrsu), Vrijeme Usnuća Bogorodice i Vrijeme od Uzvišenja sv. Križa. Spomendana svetaca je malo i uglavnom se obdržavaju u slobodne dane uskrsnog vremena. Kod preklapanja više blagdana ništa se od službi ne dokida već umnožava i kombinira.

Armenski su obredi dugi i vrlo svečani, s brojnim ophodima. Armenci zovu euharistijsko slavlje badarak (sveti prinos). Liturgikon se naziva “Knjiga tajni” a sadrži 5 anafora pod imenom “Anafore sv. Atanazija”. Utjecaji bizantskog obreda vidljivi su kod liturgije gdje su još zadržani poklici na grčkom jeziku. Od svih istočnih kršćana, jedino je u Armenaca euharistijski kruh beskvasan kao kod rimokatolika. Jedinstven je slučaj u Armenaca i taj što se vino u kaležu ne miješa s vodom. Kao i tradicionalnom rimskom obredu sačuvano je svečano čitanje proslova Ivanova evanđelja (U početku bijaše Riječ…”) na svršetku liturgije.

Liturgijsko ruho je vrlo bogato. Svećenici nose bijelu tuniku, štolu i bogato vezen plašt s visokim ovratnikom, a na glavi krunu (mitru) kao bizantski biskupi. Biskupi pak nose mitru oblika kao katolički biskupi. Katolički utjecj jest i nošenje prstena i štapa kod biskupa, te oblik plitice i tjelesnika na oltaru. Korski pjevači, podjednako muškarci i žene, za vrijeme službe nose posebne liturgijske tunike. Liturgijsko pjevanje u Armenaca je jedno od najegzotičnijih na Istoku i obiluje melankoličnim napjevima. Za razliku od drugih staro-istočnih obreda, armensko pjevanje se razvilo te ima visokih umjetničkih skladbi koje se izvode i uz pratnju orgulja. U bogoslužju se koriste i cimbali. Zanimljiva je armenska crkvena arhitektura. Spomenici datiraju još iz 5. st. Crkve su četvrtaste i poduge bazilike ili u obliku križa s kupolom čunjastog i piramidalnim krovom  u sredini (podsjećaju na starohrvatske crkve). Imaju plitke apside, izbočene zabate i pilastre, a ukrašene su vrlo razvijenim figuralnim i ornamentalnim reljefima sličnima pleteru. Oltar je vrlo povišen, kao pozornica, a zatvara se posebno svečanim i bogatim zastorom u određenim dijelovima liturgije. Na jednom jedinom oltaru u svetištu je uvijek lik Bogorodice s Djetetom.

U armenskoj duhovnosti važno mjesto zauzima tzv. kačkar – kameni križ, ili stijena isklesana u obliku križa. Tijekom liturgijske godine Kristov križ se slavi sedam dana s vlastitim himnima i ceremonijama. Zbog svega toga ne iznenađuje da Armence često nazivaju “klanjatelji križa”. Svećenik za vrijeme slavljenja liturgije i podjeljivanja ostalih sakramenata stalno u desnoj ruci drži mali križ kojim blagoslivlje prisutni narod.

Armenski obred poznaje svih 7 sakramenata. Pored biskupa, prezbitera i đakona, poseban, nesakramentalni stalež u crkvi jesu vartabeti (učitelji teologije, duhovnjaci) koji se vezuju uz beženstvo i žive u samostanima. Ima ih 14 stupnjeva. Laici imaju jako izraženu ulogu u Armenskoj Crkvi, više no u ijednoj neprotestantskoj kršćanskoj zajednici. Monasi žive po pravilu sv. Bazilija Velikog kao i kod pravoslavnih, a prepoznatljivi su po kukuljicama špicastog oblika koje podsjećaju na izgled crkve. Đakoni na neke blagdane (npr. na sv. Stjepana đakona i mučenika) nose krune. Armenska Crkva (jedina za sada) i u novije vrijeme redi đakonise koji nose štole, naviještaju evanđelje na liturgiji, kade i sudjeluju u obredu prinosa darova na euharistiji.

Armenski časoslov ima 9 molitvenih časova i svakodnevno se služi kao javna molitva u Armenskoj Crkvi. Časoslov, pored psalama i molitava, sadrži i mnoštvo himana. Armenski himnarij sadrži čak 1166 himana. Armenski himni odlikuju se jednostavnošću oblika, jasnoćom izričaja, originalnošću i svečanošću. U armenskom obredu, kao i kod bizantskog i zapadno-sirskog, postoji sistem osmoglasnika u crkvenom pjevanju.

Pjesan sv. Križu, glas 5., Armenska liturgija:

Kralju vjekova, Ti si nas obasjao veličanstvenim svjetlom, davši nam pobjednički znamen svoga križa. Po njemu si onima koji u Te vjeruju dao moćnu utvrdu i strašan bedem protiv svih neprijatelja. Molimo Te, Gospode, čuvaj nas pod zaštitom svoga svetog križa.

Jutarnji himan

O Svjetlosti, Svjetla Tvorče,* Prvotna zrako, što u nedostupnosti boraviš,* Oče nebeski, kog svjetlonoše na nebu blagoslivlju:* o izlasku svjetlosti jutarnje* prosvijetli nam duše mudrošću.

O Svjetlosti, rođena od Svjetla,* Sunce pravde, začeto bez grijeha,* Sine Očev, koji si odvijeka s Ocem blago-slovljen:* o izlasku svjetlosti jutarnje* prosvijetli nam duše mudrošću.

O Svjetlosti ishodeća od Oca,* Izvore dobrote, božanski Sveti Duše,* kog djeca Crkve s anđelima slave:* o izlasku svjetlosti jutarnje* prosvijetli nam duše mudrošću.

O Svjetlosti, trojstvena i jedna,* nevidljiva Sveta Trojice,* koju mi od zemljani skupa s nebesnicima vječno častimo:* o izlasku svjetlosti jutarnje* prosvijetli nam duše mudrošću.

bitno.net