Četvrtak, 19 rujna, 2024

Francuski socijalisti i Zeleni neće sudjelovati u daljnjim pregovorima s Macronom

Vrlo

Francuski socijalisti i Zeleni odlučili su se povući iz daljnjih pregovora s predsjednikom Emmanuelom Macronom, odbijajući sudjelovati u traženju rješenja za političku blokadu u zemlji. Njihovi lideri pozvali su svoje pristalice da se umjesto toga okrenu mirnim prosvjedima.

Macron je u ponedjeljak jasno dao do znanja da ne želi surađivati s ljevičarskom vladom, naglašavajući da bi takva vlada bila odmah srušena od strane većine zastupnika iz drugih političkih tabora. Umjesto toga, pozvao je na novi krug pregovora sa stranačkim liderima.

No, suočen s podijeljenim parlamentom u kojem su tri gotovo jednako jake skupine – ljevica, Macronov centristički blok i krajnja desnica – odbile mogućnost formiranja koalicije, Macron se našao u situaciji u kojoj se činilo da je ponovno na početku.

Šefica stranke Zelenih, Marine Tondelier, izjavila je za lokalni radio: „Ovi izbori su nam ukradeni. Nećemo nastaviti ove lažne konzultacije s predsjednikom koji ionako ne sluša i opsjednut je zadržavanjem kontrole. On ne traži rješenje, već ga pokušava opstruirati.“

Predsjednik Socijalističke partije, Olivier Faure, rekao je za televiziju France 2 da se neće upuštati u ono što je nazvao „parodijom na demokraciju“, posebno sada kada su izgledi za ljevičarsku vladu isključeni.

Novi narodni front (NFP), savez stranaka koji obuhvaća umjerene socijaliste, Zelene i euroskeptičnu Nepokorenu Francusku (LFI), osvojio je više glasova od bilo koje druge stranke na izvanrednim parlamentarnim izborima ovog ljeta. Zbog toga su njihovi lideri smatrali da imaju pravo formirati sljedeću vladu.

No, njihove nade za vladanje su izblijedjele nakon tjedna sukoba i političkih cjenkanja, tijekom kojih su suparnici jasno dali do znanja da će se suprotstaviti bilo kojoj ljevičarskoj vladi koja ne prekine veze s LFI-jem i njezinim kontroverznim vođom Jean-Lucom Melenchonom.

Macron, kao centrist s naglaskom na poslovnoj orijentaciji, smatra da je ravnoteža moći više u centru ili desnom centru. Međutim, svaki takav savez također bi zahtijevao rascjep unutar ljevice kako bi pridobio umjerenije frakcije, što su ljevičarski lideri više puta odbacili.

- Advertisement -

2 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -