Srijeda, 23 listopada, 2024

Blinken: Izrael prihvatio američki mirovni prijedlog, očekujemo isti potez od Hamasa

Vrlo

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prihvatio “prijedlog za premošćivanje” koji je Washington predstavio kao rješenje za prevladavanje nesuglasica koje blokiraju sporazum o prekidu vatre u Gazi. Blinken je uputio poziv Hamasu da učini isto.

Blinken je obavijestio novinare o ishodu svojih sastanaka s izraelskim dužnosnicima, uključujući dvoiposatni sastanak s Netanyahuom. Prema njegovim riječima, ovo bi mogao biti posljednji i najbolji pokušaj postizanja dogovora.

Pregovori u Kataru, koji su trebali donijeti primirje i dogovor o povratku talaca, prošlog su tjedna pauzirani bez značajnog napretka, ali se očekuje da će biti nastavljeni temeljem američkog prijedloga za premošćivanje razlika između Izraela i Hamasa.

Blinkenov posjet dolazi u trenutku kada se američki predsjednik Joe Biden suočava s povećanim pritiskom u izbornoj godini zbog svog stava prema sukobu, a njegova Demokratska stranka suočava se s propalestinskim protestima i zabrinutošću zbog glasova muslimanskih i arapskih Amerikanaca.

Unatoč tim naporima, situacija na terenu ostaje napeta. Palestinska islamistička skupina najavila je nastavak samoubilačkih bombaških napada unutar Izraela i preuzela odgovornost za eksploziju u Tel Avivu, dok je u Pojasu Gaze liječnici tvrde da je ubijeno najmanje 30 Palestinaca. Strah od šireg sukoba raste.

– Na vrlo konstruktivnom sastanku s premijerom Netanyahuom, danas mi je potvrdio da Izrael prihvaća prijedlog premošćivanja i da ga podržava – izjavio je Blinken novinarima u Tel Avivu.

– Sada je na Hamasu da učini isto, a onda se strane, uz pomoć posrednika, Sjedinjenih Država, Egipta i Katara, moraju okupiti i dovršiti proces postizanja dogovora – dodao je Blinken, prenosi Reuters.

- Advertisement -

5 KOMENTARI

guest

5 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Narod u Odžaku kaznio HDZ zato što je policajac tukao poljoprivrednika?

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Anes Osmanović preuzeo je vodstvo u utrci za načelnika Općine Odžak, zahvaljujući glasovima pristiglim...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -