Četvrtak, 19 rujna, 2024

VUČIĆ : Imotski hvala vam!

Vrlo

Vlada Srbije odlučila je uplatiti grad Imotski grant u iznosu od 2 milijuna eura. U dopisu gradonačelniku isti je zamoljen da dio novca uplatiti na račun g. Skeje.

Ovaj potez izazvao je brojne reakcije u regiji, a interpretiran je kao dio šireg velikosrpskog projekta. Prema riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, financijska podrška Imotskome dolazi kao reakcija na događaje koji su se odvili tijekom nedavnih obljetnica, posebno onih vezanih uz pjesme poput “Jure i Bobana”, koje su pjevale skupine u Imotskom.

Vučić je istaknuo da ovakvi incidenti, koji su se odvijali dok su Srbi oplakivali svoja mjesta stradanja, Posebno Prebilovce u kojima su Jurini i Bobanovi “ratnici” ubijali tek rođenu djecu, daju srpskim diplomatima jak argument u objašnjavanju svjetskoj javnosti prirodu odnosa unutar regije.

“Pjevanje pjesama koje glorificiraju ustaštvo i istovremeno ignoriraju srpske žrtve najbolji je pokazatelj kakva se to zemlja uvukla u pravo postojanja, ali i u NATO i EU. Imotski, hvala! Pamtimo!”, izjavio je Vučić s ironijom.

Ovo nije prvi put da su ovakve izjave dolazile iz Beograda. Srbija već duže vrijeme koristi retoriku koja podsjeća na devedesete, dok s druge strane promovira sebe kao stabilizirajući faktor na Balkanu. Nedavni događaji u Imotskom samo su dodali gorivo na vatru postojećih napetosti.

Vlada Republike Hrvatske još nije službeno reagirala na ovu najavu, ali analitičari već predviđaju da će ovakve izjave dodatno pogoršati odnose između dviju zemalja, koji su ionako napeti.

Srbija, kroz svoje diplomatske kanale, nastoji prikazati Hrvatsku kao zemlju koja ne poštuje prava manjina, a ovakvi incidenti poput onih u Imotskom koriste se kao dokazi za tu tvrdnju. Dok Vučić koristi svaki povod da osnaži narativ o srpskoj ugroženosti, ovakvi događaji igraju ključnu ulogu u njegovoj političkoj strategiji.

Za sada nije jasno na koji način će grant od 2 milijuna eura biti upotrijebljen, ali je sigurno da će izazvati brojne reakcije i spekulacije unutar Hrvatske i šire regije. (Tanjug)

Ovaj tekst je aktivistička intervencija koja od čitatelja očekuje da to sam shvati. Ovaj disclaimer je za one koji ne kuže smisao te intervencije.

- Advertisement -

65 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

65 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -