Srijeda, 18 rujna, 2024

KESIĆ: ‘Bošnjačka politička elita privatizirala je vanjsku politiku Bosne i Hercegovine’

Vrlo

Kesić je rekao da su rezolucijom o Srebrenici najočiglednije prekršena oba principa koji su temelj Bosne i Hercegovine.

Šef Misije BiH pri EU Obrad Kesić kazao je da je “bošnjačka politička elita privatizirala vanjsku politiku BiH i radi što hoće, ne poštujući zakone i Daytonski sporazum”.

Kesić je rekao da su rezolucijom o Srebrenici najočiglednije prekršena oba principa koji su temelj BiH bez kojih ona ne postoji, pojasnivši da je temelj Daytona ravnopravnost sva tri naroda i donošenje odluka konsenzusom.

Prema njegovim riječima, u BiH su se rješavala pitanja važna za mir i stabilnost sve dok netko nije intervenirao, prvo uz pomoć Kristijana Šmita, a zatim veleposlanika i Veleposlanstva SAD-a.

“Misle da prijetnjama i kaznenim mjerama mogu izgraditi poštovanje prema svojim zahtjevima, da budemo poslušni. Problem je što srpski narod nikada nije pokazao poslušnost do te mjere da je spreman pogaziti sve svoje interese. i njihovu slobodu”, rekao je Kesić za RT Balkan.

Kesić je ocijenio da su se SAD dovele u situaciju da im više nitko ne vjeruje, navodeći da se ne poštuju Kumanovski sporazum, Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, Minski sporazumi i Daytonski sporazum.

Kesić je sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske povezao s procesom protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, gdje je, kako je rekao, također cilj bio da se on izvuče iz politike, odnosno da odustane od kandidature za predsjednika. .

“Zakon je napravljen kao oružje da se spriječi djelovanje političkog protivnika. Veliki je rizik ako Dodik bude osuđen”, smatra Kesić.

Zalaže se za neprihvaćanje presude i postavljanje pitanja statusa Republike Srpske unutar BiH, jer ne može neki autokrat osuđivati ​​političkog protivnika na temelju nepoštivanja odluka koje nisu u skladu s međunarodnim pravom i Ustavom BiH.

Kad je riječ o proširenju EU, Kesić je rekao da bi briselska birokracija htjela proširenje, ali da je to vrlo težak zadatak i dodao da Mađarska tome daje potporu. 

- Advertisement -

22 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Hezbollah u Kaosu: Eksplozija komunikacijskih uređaja ranila stotine članova Terorističke Organizacije

Članak iz The Jerusalem Post prikazuje Hezbollah kao ozbiljno oslabljenu organizaciju, fokusirajući se na njihov trenutni kaos i ranjivost....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -