Petak, 18 listopada, 2024

Zastupnički dom Parlamenta BiH danas o smjeni Nešića, amandmanu na Ustav, Izbornom zakonu

Vrlo

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi se na sjednici zakazanoj za danas trebao, u drugom krugu, izjasniti o Inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, čiji su predlagači zastupnici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Nakon što na prošloj sjednici ova inicijativa nije dobila potrebnu entitetsku većinu glasova, upućena je Kolegiju Doma na usuglašavanje, ali Kolegij nije uspio postići suglasnost o njoj.

Predlagači su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. svibanja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu s nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, “stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim obiteljima i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke traume najvišeg intenziteta”.

Pred zastupnicima će se naći i Prijedlog amandmana II. na Ustav BiH, koji su predložili zastupnici iz Kluba Demokratske fronte: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, a koji je već drugi put dobio negativno mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva, koja nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH, niti je podržala principe predloženog amandmana na Ustav BiH.

Zastupnici bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim pristojabama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predloženi zakon je u funkciji realiziranja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i unapređenja praćenja naplate carinskih dažbina i administrativnih pristojbi.

Donošenje ovog zakona inicirala je Uprava za neizravno oporezivanje BiH zbog adekvatnije naplate i kontrole naplate administrativne pristojbe te olakšavanja obveznicima uplate pristojbe po svakom predmetu.

Na dnevnom redu bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač zastupnik Nihad Omerović, s Mišljenjem Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava.

Nadležno povjerenstvo drugi put nije podržalo principe predloženog zakona.

Zastupnici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, koji je predložio zastupnik Šemsudin Mehmedović, s Mišljenjem Ustavnopravnog povjerenstva koje nije utvrdilo usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH, niti je podržalo principe predloženog zakona.

Između ostalog, predviđeno je i razmatranje Izvještaja povjerenastva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o zahtjevu zastupnika Nihada Omerovića da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Pred zastupnicimabi se trebalo naći nekoliko izvještaja i zastupničkih inicijativa te davanje suglasnosti za ratifikaciju par međunarodnih sporazuma./Fena/HMS/

- Advertisement -
guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Helez zaustavio smjenu Zorana Galića na sjednici Vijeća ministara BiH. Motiv nepoznat…

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, raspravljalo se o razrješenju Zorana Galića s dužnosti zamjenika ravnatelja SIPA-e, no odluka...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -