Petak, 18 listopada, 2024

Pod hitno donijeti Zakon o kažnjavanju medijskog linča i dehumanizacije u BIH inače ćemo gledati atentate poput ovog jučer u SAD-u

Vrlo

U svjetlu nedavnih događaja i pokušaja atentata na predsjednika Trumpa, postaje očigledno da dehumanizacija i medijski linč mogu dovesti do najgorih mogućih scenarija. Nažalost, BiH nije imuna na ovakve opasnosti. Pitanje je dana kada će se nešto slično dogoditi u BiH ili okolici ako ne poduzmemo konkretne mjere.

Mediji imaju ogromnu moć u oblikovanju javnog mnijenja, ali s tom moći dolazi i odgovornost. Nažalost, svjedoci smo višegodišnjeg linča na određene političare u BiH, kojeg provode N1 i niz drugih medija. Ovi mediji, često vođeni političkim interesima i agendama, sistematski dehumaniziraju pojedine političke figure, posebno srpske političare  koji su neprekidno izloženi prijetnjama smrću. Takvo ponašanje nije samo neetično, već je i opasno.

Svaki političar ima ustavno pravo izražavati svoje političke vizije bez straha za vlastiti život. Nažalost, trenutna situacija u BiH pokazuje da je to pravo ozbiljno ugroženo. Medijski linč i dehumanizacija dovode do radikalizacije i nasilja. Stoga je krajnje vrijeme da se donese zakon o kažnjavanju medijskog linča i dehumanizacije kako bi se spriječile ovakve opasne prakse.

Medijski linč nije samo napad na pojedinca, već i na demokratiju i slobodu izražavanja. U demokratskom društvu, politička debata i neslaganje su normalni i poželjni, ali moraju biti vođeni s poštovanjem i odgovornošću. Kada mediji prelaze granicu i počnu poticati na mržnju i nasilje, to postaje problem koji se mora zakonski regulirati.

Uvođenje zakona o kažnjavanju medijskog linča i dehumanizacije ne znači ograničavanje slobode medija, već zaštitu osnovnih ljudskih prava i demokratskih vrijednosti. Mediji moraju biti svjesni svoje odgovornosti i posljedica koje njihove riječi mogu imati. Poticati na mržnju i nasilje protiv bilo koga, posebno političkih lidera, mora biti kažnjivo zakonom.

Novi zakon mora uključivati kaznene sankcije za dehumanizaciju i poređenja političara s Hitlerom, kao i za “canceliranje” ili društveno isključivanje na osnovu političkih uvjerenja. Ovo mora biti jasno definisano kao kazneno djelo koje uključuje stavljanje mete na čelo pojedinca.

S obzirom na trenutnu situaciju u BiH, ne smijemo čekati da se dogodi tragedija poput atentata na predsjednika Trumpa. Potrebno je djelovati odmah i donijeti zakon koji će štititi političare i druge javne osobe od medijskog linča, dehumanizacije i drugih oblika nasilja. Ovaj zakon mora biti rigorozan i jasno definirati kazne za medije i pojedince koji krše etičke standarde i potiču na mržnju.

BiH je već predugo talac političkog džihada koji vodi do podjela i nasilja. Vrijeme je da se tome stane na kraj. Mediji moraju preuzeti odgovornost za svoje djelovanje, a država mora osigurati zakonski okvir koji će štititi sve građane od mržnje i nasilja.

Donoseći zakon o kažnjavanju medijskog linča i dehumanizacije, pokazujemo da smo ozbiljni u zaštiti demokratskih vrijednosti i ljudskih prava. To je korak prema sigurnijem i pravednijem društvu gdje svatko ima pravo na izražavanje svojih političkih uvjerenja bez straha za vlastiti život. Ne smijemo dopustiti da se mržnja i nasilje ukorijene u našem društvu. Vrijeme je za promjene, i te promjene moraju početi sada.

- Advertisement -

5 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -