Subota, 5 listopada, 2024

Održani ‘Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2024’, titulu kosbaše odnio Vinko Čičak

Vrlo

Manifestacija “Dani kosidbe – Kupres 2024.” završena je u nedjelju, a titulu kosbaše ponio je Vinko Čičak – Vinara iz Kupresa.

Dani Kosidbe održani su u organizaciji Općine Kupres i pod pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a službeno ih je otvorila Nasiha Pozder, federalna ministrica turizma i okoliša.

Tradicijska manifestacija Dani kosidbe na Kupresu odavno je značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, priopćeno je iz Općine Kupres.

Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Nakon predstavljanja kulturno-umjetničkih društava uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj i potezanja konopca.

U centralnom dijelu manifestacije, prvo su se nadmetali kosci juniori, a u toj je kategoriji najuspješniji bio Drago Šarić, rođeni Kuprešak, 2009. godište.

Titulu kosbaše ponio je Vinko Čičak – Vinara iz Kupresa. Drugo mjesto je osvojio Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, a treće mjesto podijelili su Stipo Šarić i Matko Kuštro, obojica iz Kupresa.

Inače, Vinko Čičak ukupno ima 13 pobjeda na Danima kosidbe u Kupresu i 5 puta osvojeno 2. mjesto.

U završnom dijelu programa održane su galopske konjičke utrke u kojima je sudjelovalo više konjičkih klubova iz BiH.

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Prva pisana svjedočanstva o ovom natjecanju stara su oko 300 godina.

Manifestacija je počela u ponedjeljak, 1. srpnja u Hrvatskome domu gdje je priređena izložba fotografija kosaca i kupelica./HMS/

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Može li čašica alkohola spriječiti trovanje hranom? Stručnjaci sumnjaju, ali uz jednu malu ogradu…

Nedavno je na TikToku krenula rasprava može li čašica alkohola prevenirati trovanje hranom nakon što pojedemo nešto sumnjivo. Jedan...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -