Četvrtak, 24 listopada, 2024

ČOVJEK KOJI JE DOKAZAO DA AMERIČKI USTAV NE VRIJEDI ZA AMERIČKU ELITU: Radio je svoj posao novinara, zbog tog ga State Department umalo nije ubio

Vrlo
- Advertisement -

CANBERRA – Nakon 14 godina Julian Assange dan je proveo kao slobodan čovjek kod kuće u Australiji, a konzervativna oporba upozorila je vlasti da osnivača WikiLeaksa ne nazivaju herojem.

Assangeu je priređen topao doček kada je jučer sletio u Australiju nakon što je priznao krivnju za kršenje američkog Zakona o špijunaži. Tada ga je američki sud pustio na slobodu na pacifičkom otoku Saipan, nakon više od pet godina provedenih u britanskom zatvoru.

Njegova supruga Stella Assange rekla je da je prerano govoriti što će njezin suprug sljedeće učiniti i zatražila da se poštuje njihova privatnost. “Julian planira svaki dan plivati ​​u oceanu, spavati u pravom krevetu, jesti pravu hranu i uživati ​​u svojoj slobodi”, rekla je novinarima.

. Assangeovi pristaše i zagovornici slobode govora osnivača “WikiLeaksa” vide kao žrtvu jer je objavljivanjem tajnih dokumenata razotkrio američka nedjela i potencijalne zločine u Afganistanu i Iraku.

Assange nije javno govorio otkako je pušten. Sudac u američkoj saveznoj državi Virginiji sinoć je formalno odbacio sve optužbe protiv njega. Australski zastupnici već nekoliko godina pozivaju na oslobađanje Assangea, a njegov je slučaj bio rijetka točka prijepora u bilateralnim odnosima sa SAD-om.

“Zatvaranje Juliana Assangea već je neko vrijeme trn u oku tim odnosima, samo je bilo na rubu”, rekao je nezavisni zastupnik Andrew Wilkie, supredsjedavajući parlamentarnog odbora koji se zalagao za Assangeovo oslobađanje.

Australski premijer Anthony Albanese, koji se zalagao za Assangeovo oslobađanje godinama prije nego što je preuzeo dužnost 2022., poželio mu je dobrodošlicu u telefonskom razgovoru.

Rekao je da je “imao vrlo srdačan razgovor” s Assangeom. Konzervativna oporba izrazila je zabrinutost zbog toga što je Assange prikazan kao heroj nakon što je više od desetljeća pokušavao izbjeći kazneni progon prije nego što je priznao krivnju po jednoj točki američke optužnice. OKO

čelnik položaja u Senatu Simon Birmingham pozdravio je oslobađanje osnivača WikiLeaksa, ali je rekao da Assange “nije mučenik” s obzirom na masovno curenje povjerljivih informacija koje je imalo posljedice za SAD.

Birmingham je ocijenio da Assangeov postupak “nije novinarski čin” i upozorio Albaniza da se ne sastaje s osnivačem WikiLeaksa. /kraj/ml

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

PODUZETNICI U AKCIJI? Gori bivša tvornica Cetinke u Trilju

Dana 24. listopada 2024. godine, u bivšoj tvornici Cetinke u Trilju izbio je požar. Na terenu se trenutno nalazi...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -