Srijeda, 23 listopada, 2024

Dan 11 na Euru 2024 – Bacanje piva, Modrićeve suze, operacija za Vargu, vriska Engleske

Vrlo

Srceparajuće sitne granice između uspjeha i neuspjeha bile su ispisane na licu Luke Modrića na dan 11 Eura 2024 dok je Hrvatska praktički bila eliminirana primivši gol od Italije u posljednjim trenucima njihove utakmice.

Modrić je postao najstariji igrač koji je ikad postigao gol na Euru u dobi od 38 godina i 289 dana kada je završio minutu ludila koja je započela njegovim obranjenim jedanaestercom i završila njegovim golom za vodstvo Hrvatske 1-0. No, Italija, prvaci iz 2021., izjednačila je u osmoj minuti sudačke nadoknade prekrasnim udarcem Mattije Zaccagnija, čime su prošli u osminu finala i ostavili Hrvatsku na trećem mjestu u četveročlanoj grupi, trebat će im čudo iz drugih utakmica da bi napredovali iz skupine B.

Modrić je pretrpio emocionalni rollercoaster koji je završio šokantnim padom u tugu** (Foto: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images)

Sve dok su plastične čaše piva padale s tribina, više o tome kasnije, na dan koji je svjedočio početku oporavka Barnabasa Varge s operacijom nakon strašnog sudara glavama u nedjelju, nastavila se prepirka vezana uz Englesku (koja je također prošla) i Španjolska je postala prva momčad koja je pobijedila u sve tri utakmice, napredujući kao pobjednik skupine B.

Evo kako naši pisci objašnjavaju ključne točke dana na Euru.

Prvenstvo u bacanju piva


Morate platiti 3 € (oko 3 $) za depozit na čašu piva na utakmicama Eura 2024. Plus još najmanje 6 € za ono što je u osnovi pola litre, obično Bitburger.

To nije spriječilo ono što se činilo kao stotine Hrvata da bacaju svoje plastične čaše, pune, prazne ili inače, u raznim trenucima tijekom utakmice, a posebno nakon što je Modrić postigao gol za 1-0.

Ovo nije samo stvar Hrvatske — bacanje piva jedan je od nesretnih ponavljajućih tema turnira i posebno je uočljivo jer većina europskih klupskih utakmica ne dopušta navijačima da piju unutar stadiona.

**Plastične čaše piva bacane su na teren tijekom dosadašnjeg Eura** (Foto: Clive Mason/Getty Images)

Međutim, Njemačka 2024. je drugačija i neki igrači su također bili žrtve. Jedanaest čaša je bačeno na jedan kut tijekom prvog poluvremena utakmice Albanija protiv Španjolske, a tijekom utakmice igrači su morali izbacivati čaše s terena.

Redari su se teško nosili s iznimno uzbuđenom hrvatskom publikom u nekim trenucima i bilo je prilično gadnih scena jer su navijači morali biti odvojeni od nekoliko novinara nakon što su neka prijenosna računala bila polivena pivom u press loži.

Do sada je UEFA kaznila nekoliko nogometnih saveza čiji su navijači bacali čaše na teren tijekom turnira, ali ni UEFA ni njemačke vlasti još nisu poduzele odlučne mjere da spriječe ovaj trend.

 

Modrićev emocionalni rollercoaster
Ako je ovo posljednji put da vidimo Modrića na velikom međunarodnom turniru, pamtit će se po izvanrednih 33 sekunde tijekom drugog poluvremena i srceparajućem završetku.

Prvo, gol. Nakon VAR pregleda koji je Davide Frattesija kaznio zbog igranja rukom unutar vlastitog kaznenog prostora, Modrić je krenuo izvesti jedanaesterac koji bi Hrvatskoj donio vitalno vodstvo. 38-godišnjak je bio očit izbor: već je postizao važne penale.

Ali Modrića je zaustavila sjajna obrana Gianluigija Donnarumme, koji se bacio nisko ulijevo i izbio loptu. “Čarobni Modrićev trenutak je prošao,” rekao je komentator BBC-a Jonathan Pearce.

Ponekad promašeni jedanaesterac može ostaviti igrača — i momčad — potresenima. Ne i Hrvatsku, koja je brzo povratila posjed i vratila se u formaciju. Kad je Donnarumma opet briljantno reagirao i zaustavio Antu Budimira, veteran Modrić je prvi stigao do odbijene lopte. Lijevom nogom je pogodio visoko u mrežu. Ovaj put, čak ni Donnarumma ga nije mogao zaustaviti.

Modrić pokušava sakriti razočaranje (Foto: Christophe SIMON / AFP)

Napustio je teren prije kraja kao junak u očekivanju, ali je mogao samo gledati u užasu s klupe za rezerve dok je Italija izjednačila prije nego što se vratio na teren na kraju i stajao utučeno. Hoćemo li ga ponovno vidjeti na velikom turniru?

 

Operacija za Vargu nakon ‘noćne more’ koja je šokirala Euro
Dres Barnabasa Varge s brojem 19 podignut je tijekom proslava koje su uslijedile nakon nedjeljne pobjede 1-0 nad Škotskom, a zatim ga je nosio, naopako, emotivni kapetan Dominik Szoboszlai tijekom svojih medijskih obaveza. “Ovu pobjedu posvećujemo Barniju,” rekao je veznjak Liverpoola.

Varga je trebao biti tamo da uživa u velikom trenutku Mađarske, ali do tada je bio na pregledu u bolnici blizu Stuttgart Arene.

Strašan, slučajan sudar s vratarom Škotske Angusom Gunnom u 70. minuti ostavio je Vargu bez svijesti i, kako će se kasnije pokazati, s višestrukim prijelomima jagodične kosti.

Szoboszlai je bio među prvima na mjestu događaja, pronašavši Vargu bez svijesti i frantically tražeći pomoć od liječnika i nositelja nosila. Dugotrajni prekid koji je uslijedio natjerao je naciju da strahuje od najgoreg što se događa s druge strane deka (koje su držali suigrači Andras Schafer, Bendeguz Bolla i Marton Dardai) koje su stradalom Vargi pružale privid privatnosti.

Bio je to prizor koji je evocirao uspomene na srčani udar Christiana Eriksena na Euru 2020, ali, kao i s oporavkom danskog talismana, tjeskobno čekanje na kraju je donijelo pozitivno ažuriranje.

Uspješna operacija na Vargi obavljena je u ponedjeljak prije nego što je planirano njegovo puštanje iz bolnice u srijedu, ali ovdje završava Vargin Euro. Jedina milost je da je moglo biti i gore.

“Nije tajna da je obitelj prošla kroz teške trenutke pred televizijskim ekranom, ali sada možemo biti mirniji,” rekao je Vargin otac, Andras, za mađarski medij Nemzeti Sport u ponedjeljak poslijepodne.

Vargina partnerica Laura također je bila u bolnici. Objavila je sliku njih dvoje kako se drže za ruke u ponedjeljak navečer. “Barni je prošao operaciju,” napisala je, nakon što je događaj nazvala “noćnom morom” tijekom kratkog intervjua za mađarske medije. “Čeka ga malo odmora, ali sve će biti u redu.”

Engleska se kvalificirala dok se ‘vanjska buka’ nastavlja
Neobična kampanja Engleske nastavila se 11. dana jer su se kvalificirali za nokaut fazu bez igranja nedugo nakon što je njihov izbornik Gareth Southgate rekao da njegovi igrači trebaju blokirati “vanjsku buku” uzrokovanu sporom između momčadi i bivšeg igrača koji je postao TV osobnost.

Gary Lineker, bivši engleski napadač i voditelj nacionalne televizijske nogometne emisije, nazvao je izvedbu momčadi protiv Danske prošlog četvrtka ‘sranjem’ u svom podcastu.

U ponedjeljak, Harry Kane, kapetan Engleske i najbolji strijelac svih vremena, rekao je da bi bivši igrači trebali postupati odgovornije i više graditi igrače. Lineker je odgovorio u ponedjeljak rekavši da njegovi komentari “nikada nisu bili osobni” te da Engleska “izgleda pomalo izgubljeno na terenu, taktički”. “Možete li zamisliti da smo rekli da su igrali dobro, lagali bismo! Nisu igrali dobro i Harry zna da nisu igrali dobro,” dodao je.

Engleska je sigurna za nokaut fazu nakon što je Albanija izgubila od Španjolske, osiguravajući im najmanje treće mjesto, ali mogu osvojiti grupu pobjedom nad Slovenijom u četvrtak. Southgate je rekao da nije bio svjestan Linekerovih komentara, ali da su Englezi “brutalno iskreni” o tome gdje trebaju biti bolji.

“To je svijet u kojem živimo, i ja sam neosjetljiv na to,” rekao je engleski izbornik. “Nije mi to uopće važno.

“Znamo, svijet u kojem živimo, uvijek će biti vanjske buke, ali vanjska buka ne bi nas trebala utjecati. Ono što je važno je unutarnje, mi smo jedini koji mogu nastupati na terenu i jedini koji mogu dati te izvedbe bolje. Izvedba je ono na što se fokusiramo.”

“Znamo što smo dobro napravili, vrlo smo iskreni u vezi s tim, i znamo gdje trebamo biti bolji, brutalno smo iskreni u vezi s tim, i tako radite kao tim.”

Što slijedi?
U utorak se odlučuju dvije skupine, C i D. U skupini C, Engleska će definitivno završiti kao prva u grupi ako pobijedi Sloveniju dok će Danska proći ako pobijedi Srbiju. U skupini D, Nizozemska i Francuska, koje su već prošle, igraju protiv Austrije i Poljske.

**Nizozemska protiv Austrije (17:00 BST / 12:00 ET)**

**Francuska protiv Poljske (17:00 BST / 12:00 ET)**

**Engleska protiv Slovenije (20:00 BST / 15:00 ET)**

**Danska protiv Srbije (20:00 BST / 15:00 ET)**

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -