Četvrtak, 24 listopada, 2024

Rusi kažu da su uništili hrvatski lanser raketa

Vrlo
- Advertisement -

Konašenkov kaže da su MLRS uništile jedinice grupe Centar, koje su “poboljšale taktičku situaciju i porazile formacije triju brigada Oružanih snaga Ukrajine.”

“Osim RAK-SA-12, ukrajinske oružane snage izgubile su 395 vojnika, tri borbena oklopna vozila, šest vozila i haubicu Msta-B od 155 mm u zoni djelovanja ruske skupine”, kažu iz ruskog ministarstva, prenosi Index.hr.

Ruski medij: Ovo zaslužuje pozornost

Ruski Reporter piše da je hrvatski bacač raketa uništen ruskim samoubilačkim dronom Lancet. Kažu da je Lancet u posljednjih nekoliko dana uništio tri MLRS-a, od kojih je jedan bio sovjetski MLRS Grad.

Uništavanje sovjetskog Grada nije neka vijest, piše Reporter i dodaje da drugi slučajevi “zaslužuju veću pozornost”.

“Činjenica je da je Lancetov ulov bio rijedak hrvatski MLRS RAK-12, montiran na šasiju oklopnog vozila Humvee. Uz pomoć ovih sustava, nacionalisti mogu pucati na kratke udaljenosti i napadati napredujuće pješaštvo ruskih oružanih snaga”, piše portal.

Kažu da se na objavljenoj snimci “jasno vide trenuci poraza hrvatskih lansera”. Navode i da su MLRS-ovi bili spremni za pucanje, ali ih je primijetila ruska izviđačka bespilotna letjelica.

Ruski mediji navode i da nije jasno jesu li u eksploziji stradali ukrajinski vojnici. Navodno je uništen i jedan bacač raketa češke proizvodnje.

RAK-SA-12 proizvodi istarska tvrtka

Višecijevni raketni sistem RAK-SA-12 128 mm je raketno oružje namijenjeno za ostvarivanje iznenadnih i jakih vatrenih udara na daljinama od 800 do 8500 metara. Proizvodi ga M Adler D, tvrtka iz Istre koja se bavi proizvodnjom oružja i vojne opreme.

Na stranicama tvrtke piše da se RAK-SA-12 koristi za onesposobljavanje i uništavanje neprijateljeve žive sile i vatrenih sredstava u zaklonima i izvan zaklona, topništva na hodnji i na vatrenim položajima; zapovjedna mjesta centri veze i motrišta; zračni i pomorski desanti u područjima prikupljanja i iskrcavanja; prometnice, važnija raskrižja, željeznička čvorišta, luke i aerodromi.

RAK-SA-12 je zbog svoje male težine dosta velikog dometa i ubojne moći rakete, pogodan za uporabu na raznovrsnom zemljištu i u svim meteorološkim uvjetima. Za gađanje iz lansera mogu se upotrebljavati rakete 128 mm model M63, M91, M91A1,A2 s upaljačem RUK M92 i RUTI M94 pri temperaturama od -30 °C do +50 °C.

Pet poslužitelja

Lanserom rukuju i poslužuju ga pet obučenih poslužitelja s kojima zapovijeda zapovjednik skupine. Vrijeme potrebno za prelazak iz hodnog u bojni položaj je oko 90 sekundi, a iz bojnog u hodni položaj oko jedne minute.

Osnovni način premještaja lansera je vuča tegljačem (kamionom), a može se prevoziti kamionom, željeznicom, brodom, helikopterom i zrakoplovom.

Prazan lanser se na hodnji može vući brzinom do 80 km/sat po asfaltnim putovima, na makadamskim putovima do 50 km/sat, izvan putova do 25 km/sat. Napunjeni lanser se može vući na hodnji po asfaltnim putovima brzinom do 60 km/sat, po makadamskim brzinom do 40 km/sat i izvan putova brzinom do 15 km/sat.

- Advertisement -
guest

0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

I tako je Picula postao najpopularniji političar u Hrvatskoj

Plakati s Toninom Piculom u ustaškoj kapi osvanuli u Srbiji: Desničari reagiraju na njegovo imenovanje izvjestiteljem Europskog parlamenta za...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -