Srijeda, 23 listopada, 2024

NEDJELJNA PROPOVIJED: HDZ uhljebi u Hrvata u BiH bi razapeli Isusa Krista. Sjetimo se dobrog Samaritanca

Vrlo

Zadnji izbori za Hrvatski sabor podsjećaju koliko smo mi nezahvalan narod. I koliko smo daleko od kršćanskih vrijednosti. Nauka Isusa Krista je daleko od nas te još baštinimo poganske i osvetničke običaje protiv ‘drugog’.

Još gore, taj ‘drugi’ nije stvarno ‘drugi’, nego je u našoj imaginaciji, našim opranim mozgovima ‘drugi’. A zapravo u stvarnosti smo mi ti koji uvijek se odlučujemo za ‘druge’.

Ovo što pišemo je nedjeljna propovijed hrvatskom katoličkom puku.

Nastala je u razgovoru s jednim fratrom iz Hercegovine. Nećemo mu reći ime, jer je uvjet anonimnost.

Ova propovijed nastaje na temelju čitanja Isusove prispodobe o Milosrdnom Samarijancu (Lk, 10,25-37).

Za one folklor katolike koji ne znaju čitati Bibliju i pronaći dijelove u njoj, niže donosimo tu prispodobu iz Evanđelja:

I gle, neki zakonoznanac usta i, da ga iskuša, upita: “Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?” 26 A on mu reče: “U Zakonu što piše? Kako čitaš?” 27 Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!” 28 Reče mu na to Isus: “Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš.” 29 Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: “A tko je moj bližnji?” 30 Isus prihvati i reče:

Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. 31 Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. 32 A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. 33 Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se 34 pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. 35 Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ‘Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.'”

36 “Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?” 37 On odgovori: “Onaj koji mu iskaza milosrđe.” Nato mu reče Isus: “Idi pa i ti čini tako!”

Evanđelist Luka spominje prispodobu u kojoj su 1. neki čovjek, 2. razbojnik, 3. svećenik, 4. levit i 5. Samarijanac.

Razbojnik je pokrao i izudarao tog nekog nepoznatog čovjeka. Svećenik je samo prošao pokraj njega. Levit je isto samo prošao pokraj njega. Ali ga je zato izliječio Samarijanac.

Svećenik je prošao pokraj njega jer je morao stići u Jeruzalem u hram. A za ući u hram moraš biti čist, neuprljan. Ne smiješ se ni približiti brdu Moriah, gdje se nalazio židovski hram, ako si bio uprljan.

Levit je bio pripadnik izraelskog plemena Levija i bio je pobožan, zadužen za čuvanje Hrama.

S druge strane, Samarijanac (ili Samarićanin ili Samaritanac) potiče od poganskih stranaca deportiranih u Izrael u osmom stoljeću prije Krista.

Među Židovima, Isusovim narodom, Božjim izabranim narodom, je bilo rašireno mišljenje da su samo potomci plemena Judejskog kraljevstva „pravi“ i „čisti“ Židovi nakon Babilonskog izgnanstva.

Po nekoj logici Samaritanci su bili crna ovca. Uprljani, grešni, nečisti. Samaritanca su mrzili jer „nije bio njihov.“

Dok je svećenik bio de facto polubog na zemlji. Svi su mu se klanjali. Oni su u konačnici i dali ubiti Isusa.

Levit je bio klasični tip za odlazak na misu. Ministrant. Čistunac je i on, kao i svećenik. On je tip katolika koji mi danas imamo, lik koji voli svećenike, nekritički sve promatra i nedjeljom je uvijek na misi. Što je dakako ok, jer nas Isus poziva na misu i na euharistiju i tako mora biti.

Ali Isus voli kad imamo mozak. I kad ga koristimo.

Isus je pitao učenike : “Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?” 37 On odgovori: “Onaj koji mu iskaza milosrđe.” Nato mu reče Isus: “Idi pa i ti čini tako!”

A milosrđe je iskazao lik koji se smatra stoljećima „neprijateljem“.

To samo Isus može. Zato On i jest Bog. Zapravo, Isus je preko Samaritanca rekao da je on Samaritanac – tu je On došao za sve, za sve ljude koje su razbojnici pokrali, uništili, a i da svi mogu biti Samaritanci – bez obzira jesu li blizu ili daleko od Hrama.

Svi se možemo potruditi biti kao Samaritanac odnosno Isus.

Što naša propovijed želi reći?

Ukazao se jedan lik imena Zoran Milanović. Popljuvan je ga proglašiše nečistim, poput Samaritanca. Onda se ukazoše Razbojnici, likovi poput ambasadora Michaela Murphyja i međunarodne zajednice koja taj neki narod, nas Hrvateke, ubija politički godinama. Svećenici HDZ-ovi odlučiše se oglušiti.

Eto, pomolit ćemo se mi za vas u Plenkovićevim Hramu, Bruxellesu, preko Granićevog DC-a, u šali HDZ-a, ali nećemo stati i izliječiti vaše rane. Nećemo se izboriti da vam bude bolje, da vas izliječimo do kraja.

Jer Leviti, taj naš pripobižni narod, slijepo slijedi svećenike.

Ali onda dolazi Isus i ukazuje da otvorimo svoje srce. Da malo upalimo mozak. Da to što je neko SDP ne znači da je komunist. Dapače, Plenković je iz KOS-ovske obitelji. Najboljeg prijatelja orjunaša Mate Granića.

Plenković je veći komunist i bio je bliži komunistima od Milanovićeve obitelji, čiji je otac bio i pomoćnik Franje Tuđmana. Plenkovićev otac nije, jer je proganjao hrvatske proljećare kao šef kabineta ravnatelja JRT-a 1972. Ako su vam te kategorije drage.

Milanović je poput Samaritanca koji nas želi izliječiti i oživjeti.

Ali jok.

Naši HDZ-ovi svećenici i leviti, ta Mašinerija koja gleda samo svoju guzicu, ne želi pomoći. Nego bi, da im Isus dođe i kaže ajde ljudi malo razmislite i vidite hoćete li sa tzv. „čistim svećenicima“ ili s ljudima koji pružaju pomoć, rekli bi mu – razguli.

Robujemo navikama iz starog zavjeta. Prevedeno na naški, glasujući za HDZ tražimo Tuđmana, a Tuđman je lik iz starog zavjeta. U novo vrijeme su HDZ zapravo Granić-Plenkovića i neki anonimni uhljebi koje regrutira Šeks. To su svećenici koji ovaj naš narod ignoriraju i samo misle na hram-Bruxelles.

Isus to od nas ne traži. Njemu je bitna ljudskost, empatija i pomoć. To godinama govorimo.

Te ljudskosti, čojstva, empatije i političke pomoći nema u Granić-Plenković svećenika. Od njih imamo ignore, prolazak pored nas, polumrtvog leša, i odlazak u hram.

Nama treba netko tko će stati uz nas i dići nas kad nas Razbojnici opljačkaju. To je Nauk.

A to svakako nisu svećenici i leviti koji su samo prošli pored nas. I koji godinama prolaze, birajući upravo lažnu čistoću za ulazak u hram. Dok mi umiremo.

HDZ uhljebi u Hrvata u BiH bi i Isusa razapeli da im se na to ukaže prilika i da im svećenici i leviti tako zapovide.

Eto, tako nekako ide propovijed.

Amen.

Idite u miru.

- Advertisement -

15 KOMENTARI

guest

15 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Narod u Odžaku kaznio HDZ zato što je policajac tukao poljoprivrednika?

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Anes Osmanović preuzeo je vodstvo u utrci za načelnika Općine Odžak, zahvaljujući glasovima pristiglim...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -