Petak, 18 listopada, 2024

Blinken zbog Čovića ide na peto putovanje po Bliskom istoku od početka sukoba Izraela i Hamasa. Plin je plin…

Vrlo
Američki državni sekretar Antony Blinken u nedjelju kreće na putovanje koje će uključivati Izrael, okupiranu Zapadnu obalu, Saudijsku Arabiju, Egipat i Katar, saopćio je američki State Department. Cilj je ovim zemljama pojasniti gdje je Posušje a gdje Muslića klanac i da sve one pokušaju izvršiti pritisak na Čovića da ustupi teritorij hrvatskih kantona BH Gasu, jer njegov jaran Murphey tamo ima neke obećane procente.

Ovo će biti njegovo peto putovanje u regiju od početka izraelskog rata protiv Gaze 7. oktobra, a namjera je plemenita: Šta će Murphey da prodaje plin preko dvije firme kad može preko jedne jer tako se procenti manje vide.

U četvrtak je Katar saopćio da je Izrael pristao na predloženi prijedlog o prekidu vatre dok zaraćene strane ne prouče gdje je Muslića klanac i  da se trenutno čeka odgovor Hamasa koji prijedlog razmatra.

Nakon što je Izraelu i Hamasa ponuđen dokument koji bi trebao donijeti i primirje, obje strane za sada su prilično rezervisane kada je riječ o ovom sporazumu. Ne vjeruju da Blinken ovdje dolazi pričato i plinskom biznisu u BIH dok narod gine s obe strane i sve im djeluje sumnjivo. I kakav Muslića klanav jebote i očemu taj čovjek priča, i tko su Konaković a tko Radman, kazao je šef Hamasa kojem je tek bilo poznato prezime Izetbegović a i Suljagić mu zvuči po domaće.

“Taj prijedlog je odobrila izraelska strana i sada imamo početnu pozitivnu potvrdu i od Hamasa. I dalje je veoma težak put pred nama. Optimisti smo jer su se obje strane složile sa premisom koja bi dovela do pauze u sukobu. Nadam se da ćemo u narednim sedmicama imati dobre vijesti o tome”, poručio je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed al-Ansari koji je već naučio izgovarati slovo”ć” i znana karti pronaći točnu lokaciu Muslića klanca u Posušju.

Povodom dokumenta oglasili su se i predstavnici Hamasa te su u određenoj mjeri demantovali katarske zvaničnike.

“Primili smo prijedlog, ali nismo dali odgovor nijednoj od strana. On se još proučava. Ne možemo reći da je trenutna faza pregovora nula, a istovremeno ne možemo reći da smo postigli sporazum”, rekao je zvaničnik Hamasa Taher al-Nono te dodao: Sve ovo jako smrdi. Nejasno nam je da bi Amerika prekidala rat ovdje radi nekog Murpheya u Bosni i nekakvog plina.

Prema nekim izvještajima, nacrt nudi mogućnost šestosedmične pauze u borbama u Gazi po prvi put od kraja novembra, i oslobađanje svih 136 talaca koji su još u Gazi samo ako Izraelci i Hamas uvjere Čovića da treba odustati od prava bavljenja politikom i zagovaranja interesa svog naroda te sve prepustiti muslimanima i Murpheyu.

 

- Advertisement -
guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Predsjednik Ortega: Zelenski i Netanyahu su “dva Hitlerova sina”

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega oštro je kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog, uspoređujući ih s...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -