Četvrtak, 19 rujna, 2024

POZNATO? Lažnim dojavama o bombi iznuđivao tisuće maraka od vlasnika kafića

Vrlo

BANJALUKA – Poznati haker Aljoša Borković (44) iz Banje Luke prijavljen je tužiteljstvu zbog lažne dojave o bombama u banjalučkim kafićima “Bizar” i “Kafana” i iznude novca, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Kako je priopćeno iz MUP-a Republike Srpske uz navođenje inicijala, on se tereti za kaznena djela lažno prijavljivanje kaznenog djela i iznuda.

– Lice A.B. se sumnjiči da je kaznena djela počinio od 25. prosinca 2021. do 17. siječnja 2022. godine. On je u više navrata pozivajući službene brojeve telefona Policijske uprave Banjaluka dojavio da su eksplozivne naprave postavljene u dva ugostiteljska objekta. Tom prilikom, 31. prosinca 2021. godine, s broja telefona registriranog u inozemstvu, putem SMS poruke od oštećene je tražio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 40.000 KM u kriptovaluti, kako bi prestao prijavljivati ​​eksplozivne naprave, navodi se u priopćenju. saopćenje MUP-a RS.

Dodaje da je Sektor kriminalističke policije MUP-a RS protiv osumnjičenog podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Borković ima bogat kriminalni dosje, uglavnom zbog kaznenih djela računalnih prijevara i iznuda.

Protiv njega je MUP Srpske u listopadu podnio prijavu tužiteljstvu zbog sumnje da je provalio u računalnu mrežu “Klinike Kostić” i potom pokušao iznuditi 150.000 eura kako bi uklonio zlonamjerni softver i “oslobodio”. ” njihova računala i podaci.

Prema neslužbenim informacijama, on je od lipnja 2021. do 29. kolovoza 2021. mailom poslao virus na jedno od računala Klinike, čime je dobio pristup cijeloj mreži, nakon čega je zaključao “podatke” i neke kopirao, a potom tražio novac da sve otključa.

Borković je početkom lipnja prošle godine prijavljen tužiteljstvu u Banjoj Luci zbog sumnje da se lažno predstavljao kao policijski službenik i posjedovao lažne osobne isprave Vlade Republike Srpske i MUP-a Srbije.

Sumnjiči ga se i za cyber napad u kojem je od odvjetnice Vasvije Vidović krao informacije o raznim slučajevima te u njezino ime brojnim osobama slao lažne poruke, a zatim pokušao iznuditi novac.

Ovaj banjalučki haker ranije je bio prijavljen zbog sumnje da je neovlašteno presretao računalne podatke, čime je oštetio više tvrtki iz Hrvatske, među kojima i kutinsku “Petrokemiju” od koje je također iznuđivao novac.

Borkovića su uhitili pripadnici američkog FBI-a zajedno s Darkom Malinićem iz Slovenije zbog sumnje da su članovi hakerske skupine koja putem interneta krade novac s bankovnih računa diljem svijeta.

Riječ je o stotinama tisuća maraka.

- Advertisement -

2 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Biskup Palić objavio dekret o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje

Nakon što je Dikasterij za nauk vjere, 19. rujna 2024. izdao Notu „Kraljica mira – o duhovnom iskustvu vezanim...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -