Petak, 20 rujna, 2024

SPEKTAKULARNE FOTOGRAFIJE Hrvati šokirani rijetkim nebeskim fenomenom: ‘Pa je li moguće da se ovo vidi kod nas?! Priroda je podivljala…‘

Vrlo

Večeras se u Hrvatskoj mogla vidjeti aurora borealis. Na društvenim mrežama pojavile su se brojne fotografije ovog neobičnog fenomena, kojeg se između ostalog moglo vidjeti u dijelovima Slavonije, Zagorja, Zagreba i Dalmacije.

Prema tvrdnjama nekih očevidaca prizor neba u crvenoj boji je trajao oko 15 minuta.

“Je li moguće da se Aurora Borealis vidi kod nas”, “Priroda je potpuno podivljala”, “Predobro!”, “Mislio sam da za ovo trebam potrošiti novac na sjeveru”, samo su neki od komentara oduševljenih Hrvata.

Vidjiva i u Bosni i Hercegovini

”Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine”, napisao je na svom Facebook profilu mnogima omiljeni bh. meteorolog Nedim Sladić. Naime, na fotografijama koje se mogu vidjeti na društvenim mrežama može se vidjeti jaka, crvena svjetlost koja je obasjala nebo iznad Bosanskog Novog. Aurora borealis zabilježena je i dijelovima Slovenije, Hrvatske, Mađarske.

”Posmatrana sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje.

Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost”, napisao je Sladić.

 

- Advertisement -

6 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Kad je Dinamo pao, a Baka otišao u kazalište

Nevjerojatno, ali ovo nije bio najveći debakl Dinama u povijesti. Ma kakvi, debakli su za Dinamo ono što je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -