Srijeda, 23 listopada, 2024

Macron stigao u “posjet solidarnosti” Izraelu, sastat će se i s čelnicima Palestine, Jordana i Egipta

Vrlo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je jutros u Izrael kako bi izrazio “punu solidarnost” svoje zemlje sa židovskom državom nakon smrtonosnih masakra palestinske terorističke skupine Hamas 7. listopada, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Macron se uputio u Tel Aviv, gdje se susreo s obiteljima francuskih i francusko-izraelskih državljana ubijenih u napadu Hamasa ili ih teroristi drže kao taoce u Gazi.

Potom će se sastati s premijerom Benjaminom Netanyahuom kako bi izrazio “punu solidarnost” Francuske s Izraelom, priopćilo je francusko predsjedništvo.

Njegov posjet dolazi više od dva tjedna nakon što su tisuće palestinskih terorista upale u Izrael iz Pojasa Gaze 7. listopada i ubile najmanje 1400 ljudi, uglavnom civila koji su ustrijeljeni, osakaćeni ili spaljeni do smrti, uključujući u svojim domovima i uz glazbu na otvorenom festival. Među njima je bilo i 30 francuskih državljana.

Najmanje 224 osobe također su odvedene u Gazu kao zarobljenici.

Kako piše Time of Israel sedam francuskih državljana i dalje se vode kao nestali: jedna od njih, Francuskinja, potvrđeno je da je među taocima koje je uzeo Hamas. Macron je rekao da se za ostale također smatra taocima, ali još nije bilo potvrde.

Macron i Netanyahu trebali su održati zajedničku konferenciju za novinare u 13 sati, po izraelskom vremenu

Francuski šef države također se trebao sastati u Jeruzalemu s predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom, kao i s oporbenim čelnikom Yairom Lapidom i sadašnjim ministrom Bennyjem Gantzom, čija se oporbena stranka Nacionalnog jedinstva pridružila koaliciji za formiranje ratne vlade.

Macron bi, također, trebao otputovati na Zapadnu obalu kako bi se sastao s predsjednikom palestinskih vlasti Mahmoudom Abbasom u Ramallahu. Vjerojatno će biti i razgovora s jordanskim kraljem Abdullahom II., egipatskim predsjednikom Abdel-Fattahom el-Sissijem i čelnicima zemalja Zaljeva, rekao je Elysee.

Očekuje se da će pozvati na “očuvanje civilnog stanovništva” u Gazi, usred izraelskog teškog bombardiranja ciljeva Hamasa, i dok se priprema za kopnenu operaciju unutar Pojasa s ciljem poraza te terorističke skupine.

Više od 5000 ljudi umrlo je tijekom izraelskih napada, prema nepotvrđenim brojkama koje je dalo ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas. Vjeruje se da se među njima nalaze i njihovi borci i žrtve stotina neuspjelih palestinskih raketa za koje Izrael kaže da su pale u Gazu od 7. listopada, uključujući i onu koja je pogodila bolničko parkiralište i ubila desetke civila.

Izrael kaže da je njegova ofenziva usmjerena na uništavanje Hamasove infrastrukture i obećao je eliminirati cijelu terorističku skupinu koja vlada Pojasom. Kaže da cilja na sva područja u kojima Hamas djeluje, dok nastoji minimalizirati civilne žrtve.

Macron će posebno pozvati na “humanitarno primirje” kako bi se omogućila hitna pomoć u Gazu, čijih 2,4 milijuna stanovnika treba vodu, hranu, struju i druge osnovne potrepštine nakon blokade koju je uveo Izrael, priopćila je Elizejska palača.

Francuski predsjednik također ima za cilj nastaviti s naporima “kako bi se izbjegla opasna eskalacija u regiji”, rekao je Elysee, zbog rastuće prekogranične razmjene vatre između Izraela i terorističke skupine Hezbollah u Libanonu koju podržava Iran.

Macron će predložiti ponovno pokretanje “istinskog mirovnog procesa”, s ciljem stvaranja održive palestinske države u zamjenu za jamstva regionalnih sila koja se odnose na sigurnost Izraela.

Predsjednik SAD Joe Biden, njemački kancelar Olaf Scholz, britanski premijer Rishi Sunak, talijanska premijerka Giorgia Meloni, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i nizozemski premijer Mark Rutte već su posjetili Izrael od početka rata./HMS/

- Advertisement -

15 KOMENTARI

guest
15 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -