Petak, 18 listopada, 2024

ODJEDNOM SMO JAKO PRIMAMLJIVI: Strah od Rusije otvara mogućnost bezuvjetne aneksije BIH od strane maćehe EU

Vrlo

Zapadni Balkan potrebno je integrirati u Zajednicu Najgenocidnijih Kraljevina Svijeta (EU) jer je to  kažu najbolji način stabiliziranja stanja u tom dijelu europskog kontinenta, objavili su u ponedjeljak šefovi diplomacija Hrvatske, Austrije i Slovenije.

Nisu objavili kada će EU objaviti odštetu koju duguje našoj zemlji još od Mletačkih ratnih zločina, ratnih zločina AU monarhije, ratnih zločina Austrije i Njemačke, odnosno mogli su navesti tko je to destabilizirao ovo područje osim Turske?

A i Turska bi mogla uletjeti s kojom milijardom, tako da ne moramo ništa raditi i svi ćemo biti Denis Tanović i Jasmila Žbanić i samo ćemo snimati filmove. Ukratko bit ćemo ufilmana stabilna nacija. Pardon, stabilna konfederacija triju nacije. Jedne u pubertetu i dvije zrele.

 

U zajedničkoj kolumni koju su u ponedjeljak objavili mediji u BiH, mini

stri Gordan Grlić Radman, Alexander Schallenberg i Tanja Fajon istaknuli su kako je ruska agresija na Ukrajinu učinila EU dodatno privlačnom za zemlje Istočnog partnerstva – Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, dok se istodobno zemlje zapadnog Balkana suočavaju s prijetnjama stabilnosti bez presedana i pojačanim vanjskopolitičkim dvojbama.

Ministri stoga pozdravljaju novi pristup proširenju EU koji, za razliku od ranijih razdoblja, veću važnost pridaje geostrateškoj perspektivi s manje birokratiziranja.

Dodaju kako se prošlogodišnja odluka da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata temeljila se na strateškim promišljanjima.

“Potrebno je ipak istaknuti kako ovakav strateški pristup ne smije značiti snižavanje standarda proširenja EU. Cjelovita provedba reformi i dalje ostaje ključna”, stajalište je troje ministara vanjskih poslova.

Pritom su pojasnili koje bi konkretne korake valjalo poduzeti i to bez odgode.

Kao prvi korak navode potrebu da Europska unija otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom do kraja ove godine.

Drugi je da Crna Gora mora nastaviti reformski put prema EU, što ovisi o formiranju nove vlade u zemlji, a treći je napredak koji je potrebno ostvariti u pregovorima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Sve su članice EU pozvali na “kreativniji” i “dinamičniji” odnos sa zemljama-pristupnicama temeljen na pravednim i rigoroznim uvjetima, ali i na nekoj vrsti integracije već sada, primjerice sudjelovanjem ministara iz regije u radu Vijeća za vanjske poslove EU

“Proširenje EU nije jedna od političkih opcija. To je danas – geostrateški imperativ”, zaključili su Grlić Radman, Schallenberg i Fajon./Hina/HMS/

- Advertisement -

16 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

16 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto ih javno imenuju ako će ih Izrael ubiti? Nisu čuli za riječ “tajnost”?

Khaled Mashal, jedan od dugogodišnjih lidera Hamasa, imenovan je za vršitelja dužnosti vođe terorističke organizacije nakon što je Yahya...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -