Petak, 20 rujna, 2024

Čović podržao jačanje Matice Hrvatske u BIH. Evo zašto smatramo da je to pogrešno…

Vrlo

Zato što je:

Matica Hrvatska u BIH. Mi smo Matica Hrvatska. Oni su periferija hrvatstva. Hrvatska država rođena je tu a ne tamo. Kao što je i srpska država rođena tu, a ne tamo.

Ovi iz Hrvatske tek uče što je to hrvatstvo.

Nadalje:

Matica Hrvatska bori se da se na Hvaru ne vrati spomenik Aleksandru Karađorđeviću. Posljednjem kralju Hrvatske. Najslavnijem. Ne daju da širom Lijepe Očišćene osvanu ulice u čast najvećih hrvatskih junaka srpske krvi, Mihajlu Ljubibratiću, Petru Kralju Osloboditelju, Aleksandru Ujedinitelju. Na tren pomislimo da je Hrvatska ustaška država.

Onda shvatimo da širom Hrvatske i Dalmacije i Slavonije nema niti jedne ulice u čast Ivana Ustanika Musića. Tada shvatimo da Hrvatska nije ustaška država.

Da je to austrijski fukodrom. U kojem Šeks, Granić i Mesić plešu đavolje kolo s novim starim gazdama Perecije. Austrijom i Turskom. Tursko bečko kolo. Iliti jodlanje pod turbetima.

Netko tko hrvatuje a ne zna da Hrvatske uopće ne bi bilo bez našeg posljednjeg kralja Aleksandra, i napada nekog tko nam je toliko bio naklonjen i odbio podijeliti Dalmaciju između Italije i Srbije te Hrvatima govorio kao o svom “voljenom narodu” te jednome sinu dao ime Tomislav u čast prvog kralja Hrvata, te Duvnetu vratio ime u Tomislavgrad, te fraturicama poklonio ogromna dobra, oni sa Širokog i ne znaju da su spavali pod njegovim gredama dok ih Tito nije poubijao ko zečeve (A ko fol Hrvat)

Dakle jačanje Matice Hrvatske, kao udruge, ovdje na prostoru Stare Hrvatske, da. Ali da prvo polože elementarno znanje hrvatske povijesti u Centru za Obrazovanje.

Nikad nije kasno!

Inače molimo uvaženog g. Gavrana da se distancira od Belje , Kuzme i ostalih obožavatelja Hiće. I da pojasni matičarima da je od svih vladara i tvoraca Hrvatske, samo naš kralj Aleksandar imao oxfordsko obrazovanje. No na stranu to, malo bi morali imati više poštovanja prema čovjeku koji im je omogućio pravo da danas budu što jesu.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović posjetio je Maticu hrvatsku. S Čovićem susreli su se predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, potpredsjednik Damir Zorić, gospodarski tajnik Ivica Nuić i poslovna tajnica Ana Preost, prenosi Hrvatski Medijski Servis. Susretu je nazočila i dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Darijana Filipović.

Na održanom sastanku razgovaralo se o položaju Hrvata u BiH i radu sedamnaest bosanskohercegovačkih ogranaka Matice hrvatske. Posebno je naglašena potreba umrežavanja i jačanja Matičinih ogranaka u BiH kako bi se podigla razina organiziranosti i utjecaja najstarije hrvatske kulturne ustanove u BiH.

Razgovaralo se i većoj dostupnosti Matičinih knjiga u BiH kao i o suradnji s drugim institucijama Hrvata u BiH.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran zahvalio je Čoviću na posjeti i kazao da su Matičini ogranci u BiH središnjici iznimno važni, dok je gospodarski tajnik Ivica Nuić rekao da treba stvoriti preduvjete kako bi se Matica hrvatska snažnije afirmirala kao čimbenik razvoja u BiH.

Čović je zahvalio na pozivu i kazao da mu je čast i privilegija biti u Matici hrvatskoj. Dao je punu podršku Matičinim nastojanjima za jačanjem ogranaka MH u Bosni i Hercegovini i obećao konkretnu pomoć u organizacijskom smislu u cilju jačanja i afirmacije hrvatske kulture u BiH./HMS/

- Advertisement -

36 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

36 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Tajna koja se krila: Glumac Moamer Kasumović osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom

Glumac Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludničenje nad maloljetnikom, potvrđeno je za Raport iz...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -