Rudu izvezi, staž uvezi. I šuplja Bosna. No dobro…

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obveza za mirovinsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje radnog staža radnicima ovisnih društava – rudnici uglja u Koncernu EPBiH. Tom odlukom za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO/MIO za 101 radnika koji su stekli uvjete za umirovljenje odobrava se ukupno 3.963.355,79 KM.

Od ukupnog iznosa Rudniku uglja Kreka d.o.o. Tuzla odobrava se iznos od 1.005.265,83 KM za 32 radnika, rudnicima mrkog uglja Kakanj d.o.o. Kakanj 989.611,72 KM za 27 radnika, Breza d.o.o. Breza 427.081,45 KM za osam radnika, te Zenica d.o.o. Zenica 1.541.396,79 KM za 34 radnika. Ova sredstva isplatit će se iz sredstava ovisnih društava-rudnika uglja u Koncernu EPBiH.

Javno poduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, ovisna društva – rudnici uglja u Koncernu EPBiH, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje i Porezna uprava FBiH zaduženi su za realizaciju ove odluke.

Kako je, između ostalog, navedeno u obrazloženju, donošenje i realizacija ove odluke potrebna je kako bi se omogućio nastavak procesa restrukturiranja ovisnih društava rudnika uglja, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. /HMS/

more recommended stories