Subota, 19 listopada, 2024

MAZALICA: Nema bojazni zbog predmeta u Tužiteljstvu, institucije RS pružit će zaštitu

Vrlo

Zamjenik predsjednika Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je za RTRS da nema razloga za bojazan nakon što je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet povodom, kako tvrde, nezakonitih aktivnosti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s ciljem razvlaštenja visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, uključujući i nedavna događanja s objavljivanjem poništenih zakona u Službenom glasniku Republike Srpske.

I da ima razloga, kaže Mazalica, riječ je o borbi za Republiku Srpsku i za njena prava vezano za državnu imovinu.

– Znamo da odatle sve potiče i znamo kakve odluke donosi Ustavni sud BiH čije zakone mi ne primjenjujemo, kao što ne priznajemo visokog predstavnika koji nameće zakone i donosi štetne odluke po Srpsku. To je jedna od najvažnijih stvari, to je jedna od prerogativa državnosti Srpske i to nam u ovom trenutku služi da zadržimo svoju autonomiju donošenja odluka i da možemo da donosimo odluke kada smo sigurni u njihovu ispravnost, pravnu utemeljenost, a da za to ne moramo odgovarati nekom nelegalnom sudu, tužiteljstvu i nekom visokom predstavniku kojeg nije birao Vijeće sigurnosti UN ili nekakvim stranim veleposlanstvima – rekao je Mazalica.

On je naveo da u ovoj fazi ne znači da predmet koji je Tužiteljstvo BiH formiralo dalje ići u proceduru.

– Formiran je predmet i naveden je Milorad Dodik kao neko tko vodi sve te aktivnosti. Nesporno je da je svako od nas tko se bavi politikom spreman da brani Republiku Srpsku i da na ovaj način bude izložen pritiscima od strane lažnog visokog predstavnika, nelegalnih tužiteljstva i suda – rekao je Mazalica.

Dodao je da misli da nema potencijala za dalju proceduru za aktivnosti koje bi eventualno vodile ka kaznenoj odgovornosti onih koji su sudjelovali u donošenju odluka.

– Radi se o predsjedniku Srpske, zastupnicima u NSRS, premijeru, ministrima i v.d. ravnatelja Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću koji je danas objavio ukaze i time pokazao da poštuje zakone Srpske, te iskazao svojevrsni patriotizam – naglasio je Mazalica.

On je poručio da ne postoji osnova da “lažni visoki predstavnik nameće zakone”, ponovivši da je Christian Schmidt nelegalan.

– Ima čak i odluku Ustavnog suda BiH iz 2006. godine koji je rekao da visoki predstavnik mora da ima potvrdu Vijeća sigurnosti UN-a, a Schmidt je nema. Zakon koji je on nametnuo ne podržava većina zemalja članica Europske unije. Postoji jedno neformalno neslaganje sa svim tim što se radi, kao što je postojalo i neslaganje s izmjenama zakona o negiranju genocida koji je nametnuo Valentin Incko. Posljedica toga je da Tužiteljstvo BiH nije pokrenulo postupak ni protiv koga i nije došlo do pravosnažnih presuda po tom predmetu, iako je bilo formiranih predmeta, kao i u ovom slučaju – naglasio je Mazalica.

U slučaju pokretanja aktivnosti Mazalica je rekao da će institucije Republike Srpske zaštiti sve koji su obuhvaćeni predmetom.

– U ovom konkretnom slučaju bit će, naravno, dilema hoćemo li se mi svi odazivati Tužiteljstvu BiH kada nas bude pozivalo da damo određenu izjavu ili ćemo se pozvati na članke Zakona koji smo usvojili, a to je da će svima onima koji budu sudjelovali u ovim aktivnostima, institucije Srpske pomoći. Bit će zaštićeni od strane institucija RS – poručio je Mazalica./HMS/

- Advertisement -

11 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

11 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zagreb u kazalištu provala: Braća Zeba kao moderni Robin Hoodovi postaju hit

U svijetu zagrebačke elite, gdje je broj apartmana s mramornim podovima gotovo jednak broju tajnih bankovnih računa, jedan bivši...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -