Petak, 18 listopada, 2024

Nizozemski premijer podnio ostavku zbog nemogućnosti dogovora oko migracija

Vrlo

Nizozemski premijer Mark Rutte podnio je pismenu ostavku svoje vlade kralju Willem-Alexanderu, koji se s odmora isključivo vratio kako bi prihvatio ostavku predsjednika vlade koji je tu funkciju obnašao četiri godine.

Bila je to Rutteova četvrta vlada, kako je opisuje Guardian – krhka, četverostranačka koalicija njegove Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD), liberalno-demokratskih demokrata 66, Kršćansko-demokratskog apela (CDA) i centrističke ChristenUnie.

Bilo je potrebno deset mjeseci da se dogovori njeno formiranje, a trajala je manje od 18 mjeseci.

Koalicija radikalno različitih pogleda srušena je oko pitanja imigracije. Usred zabrinutosti oko stambene krize, visokih cijena plina i inflacije, neki su nastojali okriviti strane migrante – međunarodne studente , bogatije “emigrante” i posebno tražitelje azila.

Iako se očekuje da će ove godine broj tražitelja azila biti 45.000, što je otprilike isto kao 2022. godine, Rutte i CDA su se navodno zalagali za tvrđi stav u novom zakonu, ograničavajući prava članova obitelji da se pridruže izbjeglicama iz zemalja koje su privremeno u ratu. Demokrate 66, a posebno ChristenUnie, nisu se složili, a razgovori u vladi su prekinuti u petak.

Međutim, premijerova ostavka i raspad vladajuće koalicije vjerojatno neće pomoći Nizozemskoj da riješi svoje trenutne probleme, navodi Guardian.

Novi parlamentarni izbori se očekuju u studenom, a predstoji još jedan period formiranja u fragmentiranom, višestranačkom sustavu./HMS/

 

- Advertisement -

5 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Mogu li Vanga i Nostradamus pobijediti NATO?

Dolazi nam godina koja miriše na vatru, dim i proračunate podvale – 2025. U ovom velikom kazalištu sudbine, Nostradamus...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -