Petak, 18 listopada, 2024

DRŽAVNI TAJNIK SAD-A Blinken: “Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlasti visokog predstavnika od strane Dodika krši se Ustav BiH”

Vrlo
Secretary of State Antony Blinken speaks during a news conference with German Foreign Minister Annalena Baerbock at the State Department, Wednesday, Jan. 5, 2022, in Washington. (Mandel Ngan/Pool via AP)

Državni tajnik Anthony Blinken oglasio se na Twitteru nakon što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik potpisao Ukaz kojim se suspendiraju odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

– Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlasti visokog predstavnika od strane predsjednika RS Milorada Dodika krši se Ustav Bosne i Hercegovine i podriva Daytonski sporazum. Sjedinjene Američke Države podržavaju OHR, Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter – napisao je Blinken.

Također, jučer se Velepolsnastvo SAD u BiH oglasilo navodeći da to predstavlja “namjeran napad” na Daytonski sporazum, Ustav i državu BiH, te da će SAD “pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje smatrati odgovornim za njihove postupke”.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Predsjednik Ortega: Zelenski i Netanyahu su “dva Hitlerova sina”

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega oštro je kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog, uspoređujući ih s...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -