Petak, 18 listopada, 2024

GRUDE Obilježena 26. godišnjica smrti Mate Bobana, prvog i jedinog predsjednika HR Herceg Bosne

Vrlo

Jučer je obilježena 26. obljetnica smrti mr. Mate Bobana, predsjednika Hrvatske zajednice i Hrvatske Republike Herceg-Bosne, vrhovnog zapovjednika HVO-a i predsjednika HDZ-a BiH.

U Grudama 18. studenog 1991. godine, hrvatsko političko vodstvo nakon što je utemeljilo Hrvatsku zajednicu Herceg – Bosnu, izabralo je Matu Bobana za predsjednika. Poslije je izabran i za prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne i vrhovnog zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane, temelja obrane i jamca opstojnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne pod predsjedavanjem mr. Mate Bobana i utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane kao izvršne političke i vojne organizacije na čijem je čelu bio predsjednik Mate Boban kao vrhovni zapovjednik, donijele su potpunu geostratešku prevagu u Domovinskom ratu, što pokojnog predsjednika Matu Bobana svrstava u red onih hrvatskih velikana koji će trajno biti upisani u hrvatsku povijest.

Mate Boban je rođen u Sovićima kod Gruda 12. veljače 1940. godine. Preminuo je u Mostaru 7. srpnja 1997. godine.

Evo što su o Mati Bobanu za RTV Herceg Bosne rekli Petar Majić, Bobanov suborac i prijatelj i Mate Lončar, predsjednik Mladeži HDZ BiH:

/HMS/

- Advertisement -

37 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

37 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto ih javno imenuju ako će ih Izrael ubiti? Nisu čuli za riječ “tajnost”?

Khaled Mashal, jedan od dugogodišnjih lidera Hamasa, imenovan je za vršitelja dužnosti vođe terorističke organizacije nakon što je Yahya...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -