Petak, 18 listopada, 2024

Ubojstvo iranske studentice – 2009.

Vrlo

26-godišnja iranska studentica Neda Agha-Soltan pogođena je metkom u grudi za vrijeme prosvjeda protiv izbornih neregularnosti u Teheranu. Jedan prolaznik snimio je njene posljednje trenutke video kamerom.

Dana 20. lipnja 2009. godine ubijena je u Teheranu 26-godišnja iranska studentica Neda Agha-Soltan, za vrijeme prosvjeda protiv izbornih neregularnosti. Ona je tog dana oko 18:30 došla sa svojim Peugeotom 206 u blizinu mjesta gdje su se održavali prosvjedi, izašla iz auta i promatrala događaje. Tad ju je u grudi pogodio puščani metak. Pala je na asfalt i počela jako krvariti. Prišli su joj ljudi i pokušali zaustaviti krvarenje rukama pritišćući ranu, no sve je bilo uzaludno.

Metak je pogodio područje oko srca i Neda je umrla u roku od dvije minute. Njezinu smrtnu agoniju snimio je jedan prolaznik video kamerom. Snimka je ubrzo stavljena na internet i u kratkom roku postigla je ogromnu gledanost. Smatra se da je njena smrt danas najšire viđena ljudska smrt u povijesti. Izgleda da ju je upucao pripadnik provladinog paramilitarnog pokreta Basij (osnovanog još po odredbi ajatolaha Homeinija). U međuvremenu je Neda Agha-Soltan postala simbolom otpora iranskom režimu.

 

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -