Petak, 20 rujna, 2024

Komšićeve DFlije osmislile kako od Federacije napraviti bošnjački entitet

Vrlo
Klub zastupnika Komšićeve Demokratske fronte, ekstremističkog krila SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio je incijativu za izmjenu Ustava FBiH kojom bi za imenovanje vlade bili dovoljni potpisi predsjednika i jednog potpredsjednika.

U prijedlogu se navodi da Vladu FBiH imenuje predsjednik uz suglasnost najmanje jednog od potpredsjednika Federacije BiH. Vlada se imenuje nakon konsultacija s premijerom ili kandidatom za premijera u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i potpredsjednika.

Deeflije predlažu da ako Zastupničkom domu ne potvrdi imenovanje Vlade u roku od 60 dana od izbora predsjednika i dva potpredsjednika raspisuju se prijevremeni izbori u Federaciji BiH.

Vlada se može smijeniti bilo odlukom Predsjednika Federacije uz suglasnost najmanje jednog potpredsjednika ili izglasavanjem nepovjerenja većinom glasova u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Prema Ustavu FBiH, Vladu FBiH imenuje predsjednik uz saglasnost dva potpredsjednika.

Namjera zastupnika DF-a, SDA-ovog satelita više je nego providna, piše Hrvatski Medijski Servis. Eventualnim prihvaćanjem njihovog prijedloga Hrvati mi mogli biti isključeni iz vlasti, jer su od tri člana rukovodstva FBiH dvojica uvijek izraz volje bočnjačkih birača. Oni bi, prema prijedlogu Komšićevaca mogli imenvati valdu, a bošnjačka većina ju je potvrditi bez, onih za koje je glasovala većina hrvatskih birača./HMS/

- Advertisement -

2 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Tajna koja se krila: Glumac Moamer Kasumović osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom

Glumac Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludničenje nad maloljetnikom, potvrđeno je za Raport iz...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -