Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Sunak dobio potporu parlamenta za dogovor o trgovini sa Sjevernom Irskom

Must Read

Britanski premijer Rishi Sunak dobio je u srijedu potporu parlamenta za ključni element revidiranog sporazuma o trgovini sa Sjevernom Irskom nakon brexita unatoč protivljenju najveće sjevernoirske unionističke stranke DUP i nekih konzervativnih zastupnika.

Sunak je s Europskom unijom dogovorio uvesti “Stormontsku kočnicu” kako bi Sjeverna Irska dobila veću kontrolu nad prihvaćanjem bilo kakvih novih zakona EU-a, u sklopu tzv. Windsorskog okvira.

No tijekom glasanja u srijedu u donjem domu britanskog parlamenta, oni koje je najviše želio pridobiti – sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), neki konzervativni euroskeptici iz Europske istraživačke skupine (ERG) i njegovi prethodnici Boris Johnson i Liz Truss pobunili su se glasavši protiv kočnice.

Unatoč tome, Sunak je dobio glasanje s 515 glasova za prema 29 protiv, ali je značajan broj konzervativnih zastupnika bio suzdržan. Oporbene stranke glasale su za kočnicu.

Sunakovi ministri pozdravili su rezultat glasanja.

– Pozdravljam što je parlament danas glasao za potporu Windsorskom okviru, objavio je na Twitteru britanski ministar za Sjevernu Irsku Chris Heaton-Harris.

– Ta mjera nalazi se u samom srcu Windsorskog okvira koji je najbolje rješenje za Sjevernu Irsku, čuvajući joj mjesto u Uniji i rješavajući demokratski deficit, dodao je.

Kočnica omogućuje Britaniji da spriječi da se novi europski zakoni primjenjuju za robu u Sjevernoj Irskoj ako to zatraži trećina zastupnika u sjevernoirskoj skupštini Stormontu.

Heaton-Harris rekao je da bi EU mogao pokrenuti spor ako ocijeni da Britanija nepravilno koristi kočnicu.

ERG smatra da je mjera “praktički beskorisna”, a DUP prigovara da se ne odnosi na postojeće EU zakone i da ne rješava osnovno pitanje nametanja EU zakona.

Sunak je dogovor o Windsorskom okviru prošli mjesec ocijenio “odlučujućim probojem”, ali zbog protivljenja DUP-a nije uspio obnoviti vladu u Sjevernoj Irskoj u kojoj trebaju dijeliti vlast nacionalisti i unionisti.

Vođa DUP-a Jeffrey Donaldson rekao je parlamentu da se njegova stranka ne može vratiti u vladu “u ovoj fazi”.

Ankete pokazuju da 45 posto birača u Sjevernoj Irskoj podržava dogovor, a protivi mu se 17 posto.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

PENAVA: Ako se ne dogovorimo s HDZ-om, otvoreni smo i za nove izbore

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava izjavio je u četvrtak da je stranka, u slučaju da ne dođe do...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -