Četvrtak, 19 rujna, 2024

SAD pokušava obuzdati Kinu

Vrlo

Kineski predsjednik Xi Jinping javno je kritizirao SAD i optužio ih da predvode pokušaj Zapada da “obuzda” njegovu zemlju. Ministar vanjskih poslova Qin Gang također je upozorio Washington da “pritisne kočnice” ili rizikuje “sukob i konfrontaciju”.

“Zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Državama sprovele su svestrano obuzdavanje, okruživanje i potiskivanje Kine, što je donijelo neviđene ozbiljne izazove razvoju naše nacije”, rekao je Xi u rijetkom verbalnom napadu u ponedjeljak, a prenijeli su državni mediji.

Kineski lider se sastao sa industrijskim i poslovnim grupama tokom godišnjeg okupljanja savetodavnog tela Komunističke partije. Njegov govor se fokusirao na nacionalnu ekonomiju, uz opasku o politici Washingtona koja ilustruje ono što je nazvao „neizvjesnim i nepredvidivim faktorima“ u međunarodnom okruženju, uključujući i pandemiju Covid-19.

Xi se inače suzdržava od ciljanih kritika SAD-a. Michael Swaine, viši istraživač na Quincy institutu za odgovornu državu, rekao je za New York Times da je, prema njegovim saznanjima, to bio prvi put da je kineski lider “javno izašao i identificirao SAD kao poduzimanje takvih akcija”.

U međuvremenu, drugi visoki kineski zvaničnik optužio je Washington da koristi prikrivenu taktiku u utorak.

“SAD tvrde da nastoje nadmašiti Kinu, ali ne traže sukob. Ipak, u stvarnosti, njena takozvana ‘konkurencija’ znači obuzdavanje i suzbijanje Kine u svakom pogledu”, rekao je ministar vanjskih poslova Qin Gang u govoru na marginama tekuće sjednice kineskog zakonodavnog tijela.

On je uporedio američku vladu sa sportistom koji pokušava saplesti svog protivnika umjesto da pruži najbolji učinak. Washington želi da Peking ne odustaje kada je na meti takve akcije ili klevete, sugerirao je ministar, dodajući da to nije moguće. Putanja SAD-a mogla bi dovesti do katastrofe koju nikakva zaštitna ograda neće moći spriječiti, upozorio je.

“Ako SAD ne pritisnu kočnice, već nastave da ubrzavaju pogrešnim putem, nikakva zaštitna ograda ne može spriječiti izlazak iz kolosijeka i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije”, rekao je Qin, koji je ranije bio kineski ambasador u SAD-u .

Washington je optužio Peking da svojom politikom podriva „poretak zasnovan na pravilima“ i uveo niz ekonomskih ograničenja, uključujući prošlogodišnju zabranu izvoza određenih poluprovodnika u zemlju. Tenzije su dodatno eskalirale prošlog mjeseca nakon što je Washington optužio tu zemlju da leti “špijunskim balonom” iznad američkog tla, za koje je Kina rekla da je samo letjelica za zalutale vremenske prilike.

- Advertisement -

3 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Biskup Palić objavio dekret o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje

Nakon što je Dikasterij za nauk vjere, 19. rujna 2024. izdao Notu „Kraljica mira – o duhovnom iskustvu vezanim...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -