Četvrtak, 19 rujna, 2024

Ankete pokazuju da je podrška Zapada Ukrajini sve slabija

Vrlo

Kontinuirana pomoć Kijevu sve je nepopularnija kako u SAD-u tako i u zapadnoj Europi, pokazalo je istraživanje

Godinu dana nakon rusko-ukrajinskog sukoba, javna potpora vojnoj i financijskoj pomoći Kijevu je u padu na Zapadu, pokazalo je zajedničko istraživanje časopisa Economist i anketara YouGov. Čak su i najgorljiviji zagovornici Ukrajine sada manje entuzijastični oko podrške toj zemlji, dodao je Economist, otkrivajući rezultate ankete u ponedjeljak.

Među američkim demokratima potpora financijskoj pomoći Kijevu pala je s 82% na 75% između travnja 2022. i veljače 2023., pokazalo je istraživanje. Potpora republikanaca sličnim mjerama gotovo se prepolovila u istom razdoblju, sa 67 posto na 39 posto, dodaje se.

Čini se da je slanje borbenih tenkova u Kijev i dalje popularna opcija, budući da je njihovu isporuku Ukrajini poduprlo 70% demokrata i nešto manje od 50% republikanaca između kraja siječnja i sredine veljače 2023. Anketa koju je proveo Associated Press sredinom veljače je ipak pokazala kako manje od polovice Amerikanaca podržava vojnu pomoć Kijevu. Javna potpora daljnjim ograničenjima protiv Moskve koja bi mogla povećati troškove života u Europi naglo je pala u većim europskim državama tijekom prošle godine, prema anketi.

U veljači 2022. 45% Britanaca izjavilo je kako se slaže za sankcije, no u prosincu 2022. razina potpore mjerama pala je na 35% u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Njemačkoj je pala s gotovo 40% na manje od 30% u istom razdoblju, dok su Španjolska, Italija i Francuska slijedile sličan trend.

Još jedna anketa koju je YouGov objavio 24. veljače pokazala je da su ljudi u nekim europskim zemljama, uključujući Francusku i Italiju, skloniji dati prednost dogovornom rješenju sukoba između Moskve i Kijeva, umjesto potpore Ukrajini “koliko god je potrebno”.

U Italiji je 47% ispitanika reklo da bi željeli vidjeti pregovorima okončanje borbi, čak i ako to znači da Ki

- Advertisement -

6 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -