Petak, 18 listopada, 2024

Tijekom godine rata uništeno gotovo 500 vjerskih objekata

Vrlo

Prema novom izvješću Instituta za vjerske slobode (IRF), neovisne organizacije za ljudska prava sa sjedištem u Kijevu, tijekom godine rata u Ukrajini uništeno je gotovo 500 vjerskih objekata.

U izvješću su navedena 494 vjerska objekta stradala u ratu, među kojima su crkve, džamije i sinagoge. Najviše je napada zabilježeno na crkve, prenosi Nedjelja.ba, portal Katoličkog tjednika.

Po regijama, okupirana regija Donjeck bila je na vrhu popisa, sa zabilježenom štetom na 120 vjerskih objekata. Sljedeća je regija Luhansk, s više od 70, a u Kijevu je oštećeno 70 vjerskih objekata.

Dok se u izvješću navodi kako su regije s najviše oštećenih vjerskih objekata obično one u kojima je vođeno najviše borbi, cijela je zemlja osjetila razornu moć zračnih napada i napada dronovima. IRF je također dokumentirao mnoge slučajeve kada su ruske snage zauzele vjerske objekte kako bi ih koristile kao vojne baze i zapovjedna mjesta.

“Ova taktika ruske vojske izaziva povećanje razmjera uništavanja vjerskih objekata u Ukrajini”, izvijestio je IRF, a kako prenosi Aleteia.

Ukrajinska Pravoslavna Crkva, koja je povezana s Moskovskom patrijaršijom, pretrpjela je najveću štetu od bilo koje pojedine religije u Ukrajini, sa 143 uništene crkve. Većina Ukrajinaca su ukrajinski pravoslavci, tako da su oni skupina s najvećim brojem oštećenih vjerskih objekata.

Prikaz uništenih vjerskih objekata po regijama u Ukrajini do 31. siječnja 2023. | Foto; irf.in.ua

Ipak, i druge vjerske zajednice su oštećene. Tako su evangeličke zajednice izgubile 170 objekata, Ukrajinska Grkokatolička Crkva 17, a Rimokatolička Crkva izgubila je 12 objekata.

Na trećem Međunarodnom samitu o vjerskim slobodama u Washingtonu, izvršni direktor IRF-a Maksym Vasin objasnio je kako su svećenici i laici meta napada jer govore ukrajinski ili pokazuju svoj ukrajinski identitet. Christianity Today je izvijestio kako je Vasin izrazio nadu da će podatci iz izvješća IRF-a potaknuti međunarodne organizacije da nastave istrage o navodnim ruskim ratnim zločinima.

“U cjelini, ruski ratni zločini počinjeni u Ukrajini mogu ukazivati ​​na postojanje posebne genocidne namjere s ciljem uništenja ukrajinskog naroda, što je poseban zločin prema međunarodnom humanitarnom pravu”, rekao je Vasin.

Inače, 24. veljače navršila se godina dana otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu. Prema Uredu visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) do sada je zabilježeno 7 155 smrtnih slučajeva civila, među kojima 438 djece, dok je 11 662 ranjeno./HMS/

- Advertisement -
guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Jurčić o Mamiću: Zašto nikad ne dam govoriti loše o njemu

Hrvatski stručnjak Kruno Jurčić, trenutno trener egipatskog Pyramidsa, otvoreno je govorio o svom radu u Dinamu i odnosu sa...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -