Nedjelja, 29 rujna, 2024

MARKOVINA: Reprezentacija se mora osloboditi simbola desnice, nacionalizma i klerikalizma kako bismo i mi mogli navijati za nju

Vrlo
Dragan Markovina objavio je komentar o Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na Telegramu. Što mislite o ovom stavu? Je li reprezentacija sportska ili politička i klerikalna priča?  Ako reprezentacija pripada svima, traži li Markovina puno ili to što traži nema smisla? Jeste li spremni podržati ideje svih Hrvata da tribine budu punije no ikada?  Ili bi bile praznije no ikada?
tekst prenosimo u cijelosti:

Hrvatska nogometna reprezentacija jeste nešto oko koga se okuplja najveći dio društva. To je tako i logično, prvo jer je nogomet uvjerljivo najpopularniji sport, potom jer ima rezultate koji gode nacionalnom egu i na kraju zbog toga što ona jeste bila ključni državni politički projekt u sportu još od devedesetih. Za razliku, npr. od jugoslavenskog doba u kojem je to bila košarkaška reprezentacija.

Čak sam i osobno, potaknut nekom ludom momčadskom energijom, još od Rusije zanemario sav taj nacionalistički kolorit oko reprezentacije i počeo se doista identificirati s njom, radujući se svim rezultatima. No, baš zbog tolikog utjecaja kojeg ima, zanimljivo je promotriti ideološke poruke koje se šalju prema javnosti, što je najbolje napraviti kroz komparaciju Ćire Blaževića i Zlatka Dalića.

Legendarni Ćiro i identifikacija s Tuđmanom
Ćirin poučak je zapravo indikativan jer je od čovjeka koji se do te mjere u javnosti identificirao s Franjom Tuđmanom, govorivši da je tražio da ovaj slobodno kiše pored njega jer želi dobiti i njegovu gripu i koji je organizirao da kompletna reprezentacija potpiše peticiju podrške pobunjenim generalima, došao do toga da je upravo ovih dana dobio nagradu ‘Vladimir Beara’.

I zasluženi je i prvi dobitnik te nagrade za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije, koju mu je dodijelio nedavno pokrenuto sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj. Ćiro Blažević je, dakle napravio nevjerojatan i pozitivan obrat u društvenom javnom djelovanju, prepoznatljiv ponajprije od momenta kada je sudjelovao u reklamnoj kampanji SDSS-a za europske izbore, s porukom da su svi ljudi jednaki. Ukratko, teško da je mogao poslati veću poruku zajedništva i inkluzivnosti od te.

Poruke koje bi klerikalni pokret potpisao
Zlatko Dalić je nesumnjivo emotivan čovjeka, kao što je i Ćiro Blažević uostalom, i nesumnjivo ima razvijen nacionalni osjećaj. Čovjek je k tome napravio lijepu gestu jer je bolesnom Ćiri odmah nakon utakmice posvetio medalju za treće mjesto.

Što nas sve dovodi do ostalih momenata koji dolaze od strane samog Dalića i reprezentacije, a koje je u sinoćnjem Dnevniku HRT-a novinar u razgovoru s predsjednikom HNS-a Marijanom Kustićem naveo doslovno kroz Thompsonove stihove ‘vjera, ljubav i domovina’, a ovaj spremno prihvatio pitanje.

Naime, za razliku od devedesetih tijekom kojih je na prvom mjestu bila nacija, u ovoj fazi, ona je ostala i dalje prisutna, ali je prvo mjesto ustupila vjeri, sa svim porukama koje bi aktualni klerikalni pokret potpisao.

HDZ(ajednica) su svi građani Hrvatske
I istina jeste da je vidljiv manji utjecaj nacionalizma, da se vodilo računa da Thompson ne svira uživo, upravo iz razloga tog potrebe za tim mitskim zajedništvom i da poruke jesu donekle inkluzivnije. Očekivati uostalom da preko noći reprezentacija počne emitirati poruke poput one koje su demonstrirali reprezentativci Njemačke koji su na prvoj utakmici Svjetskog prvenstva istrčali s prekrivenim ustima zbog prosvjeda jer im je bilo zabranjeno nositi kapetansku vrpcu u duginim bojama jeste nerealno.

No, ono što bi bilo lijepo jeste to da shvaćanje zajedništva i inkluzivnosti nadiđe formulu zajedništva u okviru onoga što je HDZ pod tim podrazumijevao, kada je uostalom u ime stranke stavio riječ zajednica.

Jer zajednica, odnosno društvo, nije samo društvena, nacionalna, vjerska i svaka druga većina, nego su to svi građani Hrvatske, koji žele navijati za svoju zemlju i biti dio priče. Stoga bi bilo lijepo da se to i prepozna s vremenom i prestane tražiti neprijatelje među onima koji to nisu ili koristiti isključivo simboliku desnice očekujući da se svi identificiraju s njom.

- Advertisement -

12 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Potpisan ugovor vrijedan 500.000 KM: U Ljubuškom se gradi prva Sigurna kuća u ŽZH

U Ljubuškom uskoro kreće izgradnja Sigurne kuće – skloništa za žrtve nasilja u obitelji i osobe koje uslijed životnih...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -