Srijeda, 26 lipnja, 2024

Izvjestitelj Europskog parlamenta: Krajnje je vrijeme da EU uvede sankcije Dodiku

Must Read

IZVJESTITELJ Europskog parlamenta za BiH Paulo Rangel pozvao je danas EU da slijedi politiku SAD-a i Velike Britanije i nametne sankcije lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku zbog njegova ponašanja protivnog ustavu BiH, objavili su mediji u BiH.

Izjava koju uz Rangela iz grupacije Europske pučke stranke (EPP) potpisuje i Romeo Franz iz njemačkih Zelenih i koji je ujedno predsjedatelj izaslanstva EP za odnose s BiH, izravna je reakcija na neustavno obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske i na Dodikovu dodjelu odličja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Proslava 9. siječnja je kazneno djelo”

Rangel i Franz ocjenjuju da je proslava 9. siječnja nedvojbeno kazneno djelo jer je protivna presudama Ustavnog suda BiH, a odabir Istočnog Sarajeva za tu manifestaciju smatraju posebno “provokativnim i ciničnim”.

Dodatno osuđuju činjenicu da su u tome sudjelovali i ministri iz vlada Srbije i Crne Gore, navodi portal N1.

Dodjelu odličja Putinu, kojega je Dodik nagradio zbog potpore RS-u, dvojica europarlamentaraca smatraju izravnim dokazom da vlasti tog entiteta predvođene Dodikom gaje prezir prema temeljnim europskim vrijednostima.

“Prijeđeno je nekoliko crvenih crta i krajnje je vrijeme da se međunarodna zajednica odmakne dalje od snažnih verbalnih izjava i poduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji i dalje svjesno i sustavno podrivaju ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima”, stoji u izjavi dvojice europarlamentaraca.

Podsjetili su da je Europski parlament u srpnju 2022. godine izrijekom pozvao članice Unije i druge zemlje da slijede primjer SAD-a i Velike Britanije i ciljanim sankcijama kazne one koji ugrožavaju ustavni poredak BiH, a posebice Dodika.

Dodik je pod američkim sankcijama od 2017.

Sadašnji predsjednik RS-a Dodik pod američkim je sankcijama još od 2017. i zabranjeno mu je putovanje u SAD, zamrznuta imovina u toj zemlji, a američkim je državljanima zabranjeno da s njime posluju.

Velika Britanija jednake je kaznene mjere Dodiku uvela u travnju 2022., a na popis sankcioniranih dodala je i njegovu blisku suradnicu Željku Cvijanović, koja je nakon toga ipak izabrana za članicu Predsjedništva BiH.

“Ovo dvoje političara namjerno podriva teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreno Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje prijetnja je za stabilnost i sigurnost diljem zapadnog Balkana”, stajalo je u obrazloženju britanskog Foreign Officea.

Unutar EU do sada nije bilo suglasnosti za sankcije Dodiku i njegovim suradnicima, a Mađarska, čiji premijer Viktor Orban gaji bliske odnose s Dodikom, najavila je da će takav prijedlog blokirati ako on dospije do Europske komisije ili Europskog vijeća.

- Advertisement -

30 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

30 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

KOLONIJA: Još uvijek nema osude Murpheyevih zahtjeva niti od strane Predsjedništva BIH niti od strane Konakovića. Je li vrijeme da ih se natjera na...

Dana 15. juna 2024. godine, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, iznio je kontroverzan zahtjev...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -