Novi automobili u Hrvatskoj u 2022.: Najprodavanija Škoda Octavia, isporučene i dvije Rimac Nevere

U prosincu je u Hrvatskoj novoregistrirano 2703 novih osobnih automobila, što je 5 komada više nego u proteklom mjesecu studenom. Volkswagen je kao marka prvi, a model s najviše novih registracija u prosincu je Ford Focus sa 179 primjeraka

Nakon što smo dobili najnovije podatke o prodaji novih automobila u Hrvatskoj za mjesec prosinac, donosimo vam detaljniju analizu prodajnih rezultata. Zahvaljujući ponovno Promociji Plus imamo detaljne podatke o prodaji, točnije registracijama novih automobila u Hrvatskoj za dvanaesti mjesec ove godine. Generalno, prosinac nam je donio nešto bolje rezultate od prošlogodišnjeg istog mjeseca, i to za 219 registracija novih automobila.

Novoregistrirano je ukupno u prosincu 2703 novih osobnih automobila, što je 5 komada više nego u proteklom mjesecu. Uzmemo li u obzir samo mjesec prosinac, to je porast od 8,8 posto u odnosu na prošlogodišnji prosinac. Generalno, na godišnjoj razini ova nam je godina u odnosu na prošlu donijela pad od 2,65 posto. Da podsjetimo, nakon prvih jedanaest mjeseci je to bio pad od 3,3 posto usporedimo li ovu i prošlu godinu. Tako je ove godine u prvih dvanaest mjeseci prodano 44.088 primjeraka novih automobila, a u istom periodu 2021. je bilo novoregistrirano 45.289 novih osobnih automobila. Sada je posve jasno da nismo dostigli prošlogodišnje rezultate, ali razlika je samo 1201 primjerak.

Ipak, i dalje stoji da ove prodajne brojke i dalje odražavaju trenutnu situaciju s isporukom novih automobila zbog globalne svjetske situacije s nedostatkom elektroničkih čipova, ostalih komponenti, ali i ratnih zbivanja u Ukrajini. Naime, isporuka pojedinih novih automobila sada se zbog ovog problema, ali i materijala općenito, protegnula i na više od godinu dana. Iako smo se nadali da ima nekih naznaka da bi se situacija s lancima opskrbe autoindustrije mogla stabilizirati ove godine, očito to nije ispalo tako.


guest
0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments