Subota, 27 travnja, 2024

SARAJSTAN PLAĆA HARAČ: Turci će graditi najskuplju dionicu autoceste

Must Read

Konzorcij pet kompanija iz BiH predvođen hrvatskim “Vijaduktom” diskvalificiran je iz utrke za gradnju dionice autoputa na koridoru 5C Suhodol – Tarčin, a posao vrijedan blizu 230 milijuna maraka pripast će turskoj tvrtki “Cengiz Insaat”, saznaje “Dnevni avaz”.

Ova informacija do kraja tjedna bit će službeno priopćena javnosti, a potpisivanje ugovora, kako list neslužbeno saznaje, bit će u ponedjeljak. Domaće kompanije ponudile su najnižu cijenu od 113 milijuna eura za gradnju ove zahtjevne dionice južno od Sarajeva, a Turci su bili skuplji za dva milijuna eura. 

No, Javno poduzeće “Autoceste Federacije” odlučilo je diskvalificirati konzorcij, i to zbog kompanije “Vijadukt”, koja je probila sve rokove na gradnji dionice Kakanj – Bilješevo. Rok za gradnju te dionice autoputa nekoliko puta je pomjeran, a ona neće biti završena ni za još nekoliko mjeseci.

– Zbog kašnjenja i bahatog ponašanja na dionici Kakanj – Bilješevo “Vijadukt” je dospio na crnu listu, tako da više ne može dobivati poslove u FBiH. Zbog toga je konzorcij u kojem je i pet bh. firmi izbačen iz utrke za dionicu Suhodol – Tarčin, piše Dnevni avaz pozivajući se na neimenovani izvr.

U domaćem konzorciju su “Hidrogradnja”, ŽGP, “Hering”, GP “Put” i “Euroasfalt”. “Hering” je u konzorciju s “Vijaduktom” i na dionici Kakanj – Bilješevo.

Dionica Suhodol – Tarčin financirat će se kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Duga je samo 4,65 kilometara, ali je vrlo zahtjevna, zbog čega je i cijena visoka. U sklopu nje nalaze se tunel Suhodol dužine tri kilometra i drugi objekti. Rok za gradnju je tri godine.

Ovo je uvjerljivo najskuplji projekt do sada na koridoru 5C u BiH. Vrijednost dionice Suhodol – Tarčin dvostruko je veća od vrijednosti tunela Vijenac, koji je do sada bio najskuplji infrastrukturni projekt u BiH. Ovo će, ujedno, biti prvi put da jedna turska kompanija dobije posao gradnje neke dionice autoputa u BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nitko iz Al Qaede nije došao u WTC tornjeve i izveo žene i djecu. Pa opet ubojstvo 3000 Amerikanaca nije proglašeno genocidom

Dok pišemo ovaj tekst Željko Komšić suborac Al Qaede u BIH, točnije njen militantni podređenik koji je zarobljavao Hrvate...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -