Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Lagumdžija: U BiH trenutno imamo tri požara, Ljubić: Nadam se da nećemo izgubiti ni jednog vatrogasca

Must Read

Lideri stranaka vladajuće šestočlane koalicije na sastanku u Mostaru koji je trajao više od tri sata, prbližili su stavove, no nisu uspijeli pronaći riješenje za implementaciju presude u predmetu sejdić- Finci.

Čović: Jedan narod ne može birati predstavnike drugom

-Razgovarali smo o presudi Sejdić-Finci , vojnoj i državnoj imovini te proračunu. Dogovoreno je da sljedeći sastanak održimo za sedam dana, 23. svibnja u Sarajevu. Na tom bismo sastanku trebali finalizirati dogovore o temama koje smo danas otvorili, kazao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Pokušali smo, dodao je Čović, naći rješenja za Dom naroda FBiH. Po njegovim riječima “šestorka” je dogovorila principe koje treba uvažavati, a jedan od njih je da zajedno riješe pitanje izbora članova Predsjedništva BiH te domova naroda.

-Predstavnici jendog konstitutivnog naroda ne mogu birati predstavnike drugom narodu. U tom smo smislu tražili rješenja i nastavit ćemo o tomu rzagovarati. Na sljedećem bismo sastanku mogli imati i konkretan model rješenja ovog problema. Dogovorili smo i da dokument o vojnoj i državnoj imovini treba provesti do kraja. O tomu Vijeće ministara BiH treba napraviti sporazum s entitetskim vladama.

Također, do tog 23. svibnja bismo trebali riješiti i problema usvajanja proračuna. Bili smo rekli d a ćemo u paketu s usvajanjem proračuna riješiti i pitanje zakona o umirovljenim pripradnicima Oružanih snaga BiH, kazao je predsjednik HDZ BiH.

Dodik: Proračunponovo problem

Predsjednik SNSD-a rekao je kako su lideri usmjereni  na traženje rješenja za presudu Sejdić- Finci, jer se tako deblokira europski put.

-Politički dogovor koji smo ranije postigli o vojnoj i državnoj imovini treba pretočiti u sporazum između vijeća ministara i entitetskih vlada. Taj sporazum treba biti vjerni odraz onoga što smo dogovorili. Očekujemo da vlade entiteta dobiju taj sporazum koji će potom usvojiti i time ćemo riješiti pitanje državne i vojne imovine.

Prema Dodikovim riječima proračun je ponovno problem. -Proračun u sebi sadrži stavke o pravima umirovljenih  vojnika. Želimo da se ta populacija uputi na entitete i da oni tamo rješavaju sovje probleme. Sada vidimo da se možda u tomu nismo dobro razumijeli. Stoga će sljedeći sastanak dobro doći kako bismo i to pitanje riješili, kazao je Dodik.

Tihić: Neprihvatljiva treća izborna jedinica i asimetričan izbor

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je kako mu se čini da “smo ostali na istim pozicijama na kojima smo bili prije ovog sastanka”.

-Čini mi se i da smo se nešto više približili u principima osiguranja etničkoga legitimiteta članova Doma naroda FBiH i BiH. i dalje, pak, postoje razlike u višenju biranja članova Predsjedništva BiH. U RS-u su stava da se član Predsjedništva bira na neposredan način i to bez navođenja etničke pripadnosti, kazao je Tihić.

Dodao je kako SDA smatra da treba osigurati etnički legitimitet svakog člana Predsjedništva. -Smatramo da se to može uraditi samo na neizravan način, odnosno posrednim izborom. No, protivimo se formiranju treće izborne jedinice. Također, protivmo se i asimetričnim rješenjima u načinu biranja članova Predsjedništva jer tada njegovi članovi ne bi imali istu snagu. Naravno da će veću snagu imati onaj tko je biran na neposrednim izborima. Ne znam postoji li u svijetu i jedna institucija a da se njeni članovi biraju na različit način. Što se Doma naroda tiče, blizu smo postizanja dogovora i o načinu biranja predstavnika ostalih. Dva delegata ostalih bi se birala iz FBiH, a jedan iz RS-a.

SDA, po Tihićevim riječima, nije postigla bilo kakav dogovor o proračunu ili fiskalnom okviru. Takav dogovor nije postignut u Banja Luci, niti na nekom drugom mjestu.

-Visina primanja vojnika koji zakonom imaju utvrđeno pravo na prijevremeno umirovljanje treba biti na razini primanja sličnih kategorija u entitetima. U tom smijeru treba mijenjati zakon koji je ranije usvojen. To je tema o kojoj ćemo razgovarati na sljedećem sastanku jer je i ona vezana za proračun. Na kraju nismo pretjerano zadovoljni rezultatima ovog sastanka.

Lagumdžija: Na političkoj sceni BiH imamo požar

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao će se sljedeći sastanak “šestorke”  održati 23. svibnja jer će se sljedeći dan održati zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojem će se raspravljati o proračunu u drugom čitanju.

-Mi ćemo dakle 24. svibnja znati imamo li ili nemamo proračun institucija BiH. Danas nemamo dogovor o kapitalnim pitanjima poput proračuna. S druge strane, mislim da će se u narednih nekoliko tjedana bez velike drame postići dogovor o presudi Sejdić-Finci. U posljendjih nekoliko tjedana smo se sastajali i iskristalizirali smo nekoliko matematičkih modela izbora članova Doma naroda FBiH i BiH. To je pitanje koje nije definirano presudom Sejdić Finci, ali je suštinska obveze ove zemlje. Ako to pitanje riješimo, onda ćemo lako provesti presudu Sejdić- Finci. Mi ovdje moramo pomiriti etnički legitimitet članova Doma naroda i građanski u tijelima Zastupničkog doma. I jedno i drugo se u BiH mora pomiriti. Na sljedećem sastanku mi moramo vidjeti imamo li dogovor o pitanjima za koje smo mislili da smo se već dogovorili. To je proračun, zakon o umirovljenim vojnicima te o državnoj i vojnoj imovini. To je primarni razlog našeg sljedećeg sastanka. Trenutno na političkoj sceni u BiH imamo požar. Mi ćemo, dakle, na  sljedećem sastanku gasiti ova tri požara. Također, tada ćemo znati i tko je ta parlamentarna većina koja stoji iza proračuna države. Ne znam tko će usvojiti proračun, ali se nadam da će to biti ovih šest stranaka.

Ljubić: Nadam se da nećemo izgubiti vatrogasca

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić izrazio je nadu se da na sljedećem sastanku, gaseći ovaj požar, neće izgubiti niti jednog vatrogasca.

-Presudu Sejdić Finci ćemo provesti u cjelini i na suštinski način. To znači da ćemo riješiti pravo biranja nekonstitivnih naroda, ali i konstitutivnih naroda, posebice poziciju hrvatskoga naroda u Domu naroda FBiH i BiH. Naravno, sva tri naroda trebaju biti u istoj poziciji pri biranju članova Predsjedništva BiH. Spremni smo prihvatiti bilo koje  rješenje koje će zadovoljiti ova načela. Najviše smo pak vremena potrošili razgovarajući o modelima izbora delegata u Dom naroda FBiH, uvažavajući činjenicu da Hrvati danas nisu u poziciji izabrati svoje legitimne predstavnike u Dom naroda FBiH. Razgovarano je o dva modela koji slijede iste principe, odnosno da svaki narod bira svoje predstavnike, kazao je Ljubić.

 

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDP-a Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, HDZ BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -