Petak, 18 listopada, 2024

Vozuća – mjesto velikog stradanja srpskog naroda (VIDEO)

Vrlo

 

Podsjetnik je to na 10. rujan kada se 1995. dogodio egzodus cjelokupnog srpskog stanovništva iz ovog dijela Federacije BiH. Protjerano je 1.920 srpskih obitelji, ubijeno 459 vojnika i civila, a za 129 se još uvijek traga.

Vozućani iz doline rijeke Krivaje i dalje su hodali stazom dugom 22 kilometra, kojom su 1995. godine, nakon protjerivanja sa svojih ognjišta, tražili spas. Evocirali su uspomene na stradale i nestale, a tog dana se sjeća i bivši borac Željko Marjanović, nekadašnji zamjenik Specijalnog voda policije.

– Ovog dana Peti odred je bio u rejonu Tumara, jer smo osiguravali bok kako bi se jedinice mogle povući. Tragedija gdje su ljudi sa sobom ponijeli sve što su mogli ponijeti, a zapravo su samo gledali spasiti vlastite živote – kaže Marjanović.

 

Foto: SRNA

 

Ubijeno je 459 vojnika Vojske Republike Srpske i civila. Za 129 se još traga. Raduška Pavlović traži sina pa svake godine dolazi u Stog na godišnjicu egzodusa.

– Dolazim po sina, vuče me kao da ću ga naći ovdje živog. Pa me vuče dok još mogu hodati, da znam gdje mu je grob, da se oprostim sa zemljom, da ga sahranim, ali ništa – kaže Pavlović.

Dok smo živi, ​​sjećat ćemo se poginulih i nestalih suboraca, poručuju Vozućani.

– Nikada nećemo zaboraviti ovaj datum, na kraju će svi koji su počinili strašne zločine biti procesuirani, jer nedaleko odavde u porti crkve nalazi se masovna grobnica sa 21 tijelom, od kojih je 17 obezglavljenih – rekao je Zoran Blagojević, bivši ratni veteran 4. ozrenske brigade i predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju.

U akciji tzv Od 10. do 24. rujna 1995. godine Armija BiH i odred El Mudžahid protjerali su iz doline rijeke Krivaje 1.920 srpskih obitelji. Kod crkve u Stogu, gdje je pronađena masovna grobnica, položeni su vijenci.

- Advertisement -

2 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

POKOLJ KAO POLAZIŠTE: “Mirotvorac” koji je samo želio rat, brutalan rat…

Nedavne izjave Kristijana Schmidta, visokog predstavnika u BiH, ponovno su uzburkale političku scenu, posebice nakon njegove primjedbe o uklanjanju...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -