Ponedjeljak, 1 srpnja, 2024

U Grabovici odana počast žrtvama masakra ABiH

Must Read

Danas je obilježena obljetnica strašnog zločina nad nevinim civilima i djecom u Grabovici. 29. godina boli i patnje zbog skrivanja istine te traganja za tijelima koja još nisu pronađena.

Brojno izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH i ove godine odalo je počast polažući vijenac i svijeće ispred spomenika stradalim i nestalim u ovome strašnom zločinu u kojem su mučeni nevini civili i djeca iz Grabovice.

Izaslanstvo dužnosnika su predvodili Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Program obilježavanja obljetnice, započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Domovinskog rata u Grabovici, gdje se nazočnim obratio predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak.

Nakon govora predsjednika Udruge, okupljeni su se zaputili prema mjesnom groblju moleći put križa, a zatim je služena sveta misa koju je predvodio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, za sve mučene i nestale u Grabovici.

Naime, za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio na čelnika Glavnog stožera vrhovnog zapovjedništva Armije RBiH Sefera Halilovića, kreatora operacije “Neretva ’93.” u kojoj je počinjen taj zločin. Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i po zapovjednoj odgovornosti. Upravo se na primjeru ovoga zločina pokazala paradigma odnosa vlasti prema hrvatskim žrtvama u BiH, čiji preživjeli potomci i dalje šalju apele tražeći istragu i utvrđivanje konačne odgovornosti.

OGLAS

Zločin u Grabovici, iako je potresao domaću, ali svjetsku javnost, nikada nije dovoljno prepoznat u okvirima BiH, a o tomu svjedoči upravo i način tretiranja. Preživjeli stanovnici, iako razočarani, nastavljaju potragu za istinom, kao i preostalim tijelima koja još nisu pronađena, nadajući se pravednijem odnosu države. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH.

- Advertisement -

58 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

58 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Agenti koji su lažno tvrdili da je priča o laptopu Huntera Bidena ruska dezinformacija bili su u to vrijeme na platnom spisku CIA-e

Jedna priča koja se ističe među mnogim bolno očitim primjerima uplitanja u izbore i dosluha vlade s društvenim medijima...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -