Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Njemački veleposlanik čeka odluku Skupštine RS: “Mi smo kao manje vrijedni, nevrijedni, oni su nekakav poseban narod”

Must Read

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uvjeren je da će Narodna skupština Republike Srpske podržati njegov veto na davanje agremana novom njemačkom veleposlaniku u BiH Thomasu Fitschenu. “Kao član Predsjedništva BiH dužan sam da štitim interese Republike Srpske do nivoa da pokrenem vitalni interes i ja sam to uradio”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodao je da Njemačka “prije nego što pošalje novog veleposlanika mora da razgovara s Republikom Srpskom, a ne o njoj”.

“Njemačka stalno razgovara o nama. Mi smo manje vrijedni, nevrijedni, oni su nekakav poseban narod, a mi ti koji samo treba da dobivamo ćušku. To neće tako ići barem dok mi vodimo Republiku Srpsku”, istaknuo je Dodik, prenosi Beta.

Ocijenio je da to nije “priča o njemu, već da on na ovaj način daje priliku narodnim zastupnicima da odluče o agremanu njemačkom veleposlanika”.

Dodik je optužio Njemačku da je sudjelovala u “raspadu Jugoslavije, u satanizaciji Srba, u odcjepljenju Kosova i da je u svim ključnim pitanjima bila je protiv Srba”.

“Zar mi treba na sve to da ćutimo? Ja nisam taj političar i čovjek”, kazao je on i optužio opozicione stranke u RS-u da o svemu tome “nemaju nikakav stav i da su sterilni”.

Prema njegovim riječima, opozicija je “čekala ovo da pokaže svoje podaništvo strancima i nepripadnost ovom narodu i Republici Srpskoj”.

Dalje je naveo da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo i da “nije u redu mentalni sklop ljudi” iz RS-a, koji prihvaćaju Christiana Schmidta za legalnog visokog predstavnika u BiH, mada njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

On je ocijenio da opozicija “nema nikakvu politiku, već samo Milorada Dodika kojeg pljuju”.

“Opozicija je izgubljena u vremenu i prostoru, nema nikakvu energiju i ništa ne promovira. Oni vjeruju samo da će nekakav međunarodni faktor smijeniti Milorada Dodika i zabraniti njegovo djelovanje da bi oni mogli biti neka vlast”, kazao je Dodik.

Povodom Dodikovog glasanja u Predsjedništvu BiH protiv davanja agremana novom njemačkom veleposlaniku opozicijske stranke su optužile Dodika da i dalje radi na međunarodnoj izolaciji Republike Srpske, posebno je sukobljavajući s Njemačkom, koja je jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera države i ovog entiteta.

Dodik je odluku o davanju agremana njemačkom veleposlaniku u BiH proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne zastupnike da se izjasne o njegovom vetu.

Prema Ustavu BiH, kada član Predsjedništva BiH iz RS-a pokrene veto, o njemu se izjašnjava Narodna skupština RS.

Veto je potvrđen ako za njega glasa dvotrećinska većina zastupnika.

- Advertisement -

27 COMMENTS

  1. Hrvati čekaju Šmita ima već koliko da donese izborno zakon ,a on nikako da smogne hrabrosti da to uradi, a oni dodika ima deset dana da im odobri veleposlanika pa se evo Njemačka digla na sve četri noge .
    Dodo trpaj i ne vadi .

    • Kakvi bola Hrvati . Gdje su prosvjedi. Masovna okupljanja . Ah da raselio nas HDZ po cijelome svijetu svojom kradjom i nepotizmom . Da kolektivno posjedujemo dovoljni inteligencije u potpunosti bi bojkotirali izbore.
      Dok se ne objasni:
      Mljekara Mostar
      Sokol Mostar
      Zitopromet Mostar
      Toplane Mostar
      Aluminij Mostar
      A za sandwich glasace ti ukruhe/uhljebe pitanje
      Jeli vas barem malo stid???

    • PA rekao je da neće donositi izborni zakon,nego ovi naši režimski novinarčići da zarade na klikovima šire lažnjake okolo.Nema više šta pročitati u novinama.Uvjeren sam da i političari imaju honorare od pojedinih jakih novinskih agencija za svoje bombastične izjave koje nemaju nikakvog smisla.A sa istinom nikakve veze.

  2. Muslimani svoga bivšeg okupatora Tursku u BIH dočekaju sa velikim oduševljenjem ,ali zato na drugoj strani Dodik stavlja veto isto bivšim okupatorima BIH ,Njemačkoj
    Velika razlika između srba i muslimana .
    Muslimani podanici tj služavci ,a srbi gospodari svoga .

  3. Sve blokirati,i američkog ambasadora izbaciti iz zemlje.Dosta je bilo javašluka pljuvanja i prijetnji.Ponašanje EU i Amerike prema Srbima je prevršilo svaku mjeru.To je čist nacizam.

  4. Naravno da nece dobiti akreditaciju jer se njemacka zalaze za unitarnu muslimansku BiH.To znaci da bi po njihovom Hrvati i Srbi morali otici u maticne drzave, jevreji u Izrael,a Romi u Makedoniju.Da dzihad muslimani ostanu sami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -