Petak, 18 listopada, 2024

BIDEN KOD PUMPADŽIJE: Hladan pozdrav šakama i umjerena očekivanja

Vrlo

Joseph Biden, američki predsjednik, sastao se s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije, zemlje koju je u prošlosti često kritizirao zbog optužbi za kršenje ljudskih prava.

Biden i Mohammed bin Salman pozdravili su se udarcem šakom prije početka sastanka.

Američki predsjednik našao se na meti kritika zbog putovanja u Saudijsku Arabiju nakon što su saudijski agenti ubili novinara Jamala Khashoggija.

Iako na početku susreta Biden nije pokazao dozu susretljivosti i prisnosti kao što to inače čini u susretima s drugim svjetskim čelnicima, razgovor sa saudijskim princem vrlo je znakovit.

Odnosi između SAD-a i Saudijske Arabije stavljeni su na kušnju ubojstvom Jamala Khashoggija, novinara koji je pisao za Washington Post 2018. godine.

Američke obavještajne agencije optužile su prijestolonasljednika da je odobrio ubojstvo.

Princ je odbacio optužbe, a saudijski tužitelji okrivili su “odmetnute” saudijske agente.

Biden je odbijao razgovarati s Mohammedom bin Salmanom kada je postao predsjednik – sve do sada.

Američki predsjednik se suočio s burom kritika zbog svoje odluke da posjeti Saudijsku Arabiju i sastane se s njezinim de facto čelnikom.

Posjet dolazi u vrijeme gotovo rekordnih cijena nafte u SAD-u, a očekuje se da će Biden potaknuti saudijske dužnosnike da se obvežu na povećanje proizvodnje.

Bijela kuća pokušala je umanjiti značaj Bidenovog sastanka s princem Mohammedom, rekavši da će se on također sastati s drugim arapskim čelnicima na konferenciji u Jeddahu u subotu.

U međuvremenu, BBC je doznao da su vlasti Rijada u studenom prošle godine zatvorile saudijsko-američkog biznismena u svojim 70-ima.

Informacija je stigla od člana njegove obitelji koji je želio ostati anoniman.

Rođaci ljudi zatvorenih u Saudijskoj Arabiji često ne objavljuju vijesti o njihovim uhićenjima zbog straha od posljedica.

Spomenuti poduzetnik nestao je nakon što je u studenom prošle godine stigao u Saudijsku Arabiju.

Član njegove obitelji vjeruje da bi do pritvaranja moglo doći zbog objava na društvenim mrežama u kojima je kritizirao saudijske vlasti.

Izvor iz američkog State Departmenta rekao je za BBC da odjel nema veći prioritet od zaštite američkih građana u inozemstvu, ali nije želio komentirati dalje zbog zabrinutosti za privatnost.

Saudijska Arabija je otvorila svoj zračni prostor

Biden je doputovao u Jeddah izravno iz Izraela – što je ranije bilo zabranjeno.

Saudijska Arabija, koja službeno ne priznaje Izrael i već desetljećima predvodi regionalni bojkot židovske države, prethodno je najavila da će dopustiti svim prijevoznicima korištenje svog zračnog prostora.

To se smatra gestom dobre volje prema Bidenu i Izraelu.

Bidenov cilj je pokušati pomoći integraciji Izraela u regionalne tokove, posebice u području sigurnosti i obrane, u sklopu napora da se suprotstavi prijetnji iz Irana.

Saudijska Arabija i Iran su regionalni rivali, dok Izrael Iran smatra svojim najopasnijim neprijateljem.

Iran ne priznaje pravo Izraela na postojanje i opetovano je pozivao na njegovu eliminaciju.

Uzajamna zabrinutost oko Irana dovela je do uspostave neslužbenih sigurnosnih i obavještajnih veza između Saudijske Arabije i Izraela.

Dok je Biden započeo turneju, iranska mornarica u petak je predstavila brodove i podmornice koje mogu nositi naoružane dronove.

Saudijska Arabija je dugo bila važan američki saveznik, glavni dobavljač nafte i kupujući milijarde dolara vrijedno američko oružje.

Međutim, odnosi između dviju zemalja su posljednjih godina bili na kušnji, nakon zaokreta SAD-a prema Aziji, povlačenja snaga protuzračne obrane s Bliskog istoka i Bidenovih izjava da su pitanja ljudskih prava glavni element njegove vanjske politike .

- Advertisement -

2 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto broj katolika u Europi opada a u ostatku svijeta raste?

Prema najnovijim podacima koje je objavila rimska novinska agencija Fides, broj katolika u svijetu dosegao je 1,39 milijardi, uz...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -