Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

JER SUŽIVOT I POMIRENJE NEMAJU ALTERNATIVU: Krvnik Hrvata središnje Bosne dobio mural u Travniku

Must Read

Kao i u slučaju murala bojniku Mihajlu Petroviću na Centralnom trgu, u potpisu grafita stoji grupa TFC.

Mural se nalazi u neposrednoj blizini raskrižja na magistralnoj cesti M-5, točnije prekoputa džamije na Kalibunaru.

Haško tužiteljstvo teretilo je generale Mehmeda Alagića i Envera Hadžihasanovića te pukovnika Amira Kuburu po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine koji proizlaze iz povrede ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija. Tužiteljstvo vjeruje da su glavni izvršitelji zločina bili stranimuslimanski borci, koji su sebe nazivali Mudžahedinima, odnosno “svetim ratnicima”.

Najmanje je 200 civila – najvećim dijelom Hrvata – ubijeno, a mnogo više ih je ranjeno, navodi se u optužnici. Uz ubijanje civila, pripadnici Armije Bosne i Hercegovine su ubijali i zarobljene vojnike Hrvatskog vijeća obrane.

U optužnici protiv trojice visokih časnika se navodi da su snage Trećeg korpusa Armije BiH, u kojem su optuženici bili zapovjednici, u travnju 1993. godine i početkom ljeta iste godine izvršile niz teških napada na HVO, uključujući i područja općina Bugojno, Busovača, Kakanj, Maglaj, Novi

Travnik, Travnik, Vareš, Vitez, Zavidovići, Zenica i Žepče. Stanovništvo i zarobljeni vojnici ubijani su – kako se dodaje – u selima Dusina, Miletići, Maline i Bikoši, a Alagić je bio jedan od ključnih ratnih zapovjednika koji se sumnjiči za odgovornost zbog granatiranja Viteza tijekom hrvatsko- muslimanskog rata, kao i za užasne zločine počinjene u Buhinim Kućama kod Viteza.

Izrada murala ovom čovjeku koji nosi teret odgovornosti za mnoge nerasvijetljene zločine nad hrvatskim stanovništvom u središnjoj Bosni nije prilog za budućnost, odnosno prilog izgradnji međusobnog povjerenja, umanjenju tereta prošlosti i negativnih reminiscencija na jedan težak period koji je ostavio otvorene rane kod svih stanovnika BiH.

image

Dnevnik.ba

- Advertisement -

40 COMMENTS

  1. Povećali ste sebi plaće .Pustite vi ovo crtanje murala
    Nego kako se tako brzo dogovorište u vezi toga .Tu ste se složili od prve ,a ovamo zavađate narod da bi pokupili glasove na izborima .
    Vi ste 🐒🐵

    • Hrvatsko-muslimanski sukob?
      Tri rijeci i sve i jedna pogresna.
      Ne postoje Htvati u Bosni i nisu nikad ni postojali.
      Muslimani su vjerska kategorija i medju Bosnjacima nisu svi muslimani.
      Sukob je eufemizam za Udruzeni zlocinacki poduhvat Hrvatskog drzavnog i vojnog vrha zajedno s vodjstvom bosanskih katolika.
      To je istina,ostalo su lazi latinske

  2. Idu izbori, vjerovatno ce sad i Praljak negdje osvanuti. Stas mora se malo dizat nacionalni osjecaj ugrozenosti. Nedaj boze da nacionalne stranke izgube koje mjesto!

  3. Evo ga ,ide utrka u crtanju murala sa ciljem bacanja kosti i zavađanja srba,muslimana i hrvata koji imaju za cilj glasanja za nacionalne stranke ,jer navodno svi su ugroženi od nacrtanih murala .

  4. Čovjek je samo viteški branio međunarodno priznatu državu B.i. H od unutarnjih neprijatelja organiziranih sa snagama izvana u U.Z..P. Uostalom, ne može Nikoga mrziti po osnovu pripadnosti nekom narodu neko kome se sin zove Dario.

  5. Muslimani-p,otur,ice su presuđene za U.Z.P, optuženi su za DOBROVOLJAČKU, stižu brzo optužnice za LEUTARA(MUSLIMANSKI TERORIZAM) za GRABOVICU će biti suđeni za GENOCID, a za wtc New York đafru b,ali,ju će riješavati jenkiji..

  6. Sad mi je zao sto ga nismo ubili kad smo ga zarobili zajedno sa Cuskicem..možda bi se drugcije odigravala situacija sa Travnickim Hrvatima..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -