Nedjelja, 28 travnja, 2024

Klima majstori odabrali najbolje klime, evo popisa

Must Read

Za sve one koji trebaju klimu, a ne znaju koju marku i model izabrati, u pomoć smo pozvali najbolje stručnjake za klima uređaje na Trebam.hr.

Ljeto stiže, temperature rastu i klima uređaji su ponovo aktualni. Za sve one koji trebaju klimu, a ne znaju koju marku i model izabrati, u pomoć smo pozvali najbolje stručnjake za klima uređaje na Trebam.hr.

Inače, Trebam.hr je vodeća online platforma za povezivanje onih koji traže usluge s lokalnim izvođačima iz cijele Hrvatske. Svakodnevno pomažu na stotine korisnika pronaći izvođače različitih usluga, od geodeta, električara, keramičara, fasadera do dizalica topline, solarnih  elektrana, servisa za čišćenje i usluga cateringa.

Od svojih suradnika, klima majstorima saznali su koji klima uređaj preporučujete klijentima za rashlađivanje stana od 60 m², koji za rashlađivanje jednog kata kuće od 100 m² te koji je uređaj najbolji za grijanje i preporučuju li prijenosne klime. . Sudjelovalo je 14 stručnjaka.

Najbolji klima uređaji za stan

Za stan ili apartman od 60 m² dovoljna je mono split klima koja se sastoji od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice jer se ne hladi stalno cijeli stan, već samo određeni dijelovi, npr. tijekom dana hladi se samo dnevna soba. Adekvatna snaga uređaja za tu kvadraturu u normalnim je uvjetima oko 3,5 kW.

Prvi izbor Trebam.hr majstora je Midea Xtreme Save MSAGBU-12HRFN8-QRD1GW, snage 3,5 kW, energetski razred: A+++ uz jamstvo od tri godine. Majstori također preporučuju Gree Lomo GWH12QC/GWH12 i Korel Nexo II KOR32-12HFN8-IX.

Najbolji klima uređaji za kuću

Za kuću od 100 m² s više soba idealan je multisplit sustav, odnosno komplet jedne vanjske jedinice i više unutarnjih. Ako se radi o prosječnoj kući s dnevnom sobom od 35 m² i dvije spavaće sobe od cca 20 m², a mogućnosti montaže uređaja su uobičajene, onda se preporučuje staviti jednu zidnu unutarnju jedinicu od 3,5 kW, dvije od 2.5 kW, te jednu vanjsku jedinicu od cca 7 kW.

Umjesto trial sustava uvijek možete u svaki prostor staviti odvojeni mono split uređaj sa svojom vanjskom jedinicom.Ako želite rashlađivati samo jedan veći prostor u kući, najbolja je opcija snažniji mono split uređaj od cca 5 kW. Međutim, za prostore veće od 60 m² obično je bolje staviti dvije manje klime kako bi hladan zrak bio bolje raspoređen.

Prvi izbor  majstora je Mitsubishi multi-split uređaj AP35VG + AP25VG (2x) + MXZ-3F68VF3, a preporučuju i Mitsubishi Electric Power Inverter MSZ/MUZ-AP35VG,  Fujitsu Super Eco Inverter ASYG18KMTA/AOYG18KMTA i Hyundai Performance Inverter Plus HRH-18BMV/HRO-18BMV.

“Hyundai klime imaju dobru cijenu u odnosu na kvalitetu i opremu, ne rade ništa lošije nego Haier, Toshiba, Mitsubishi, Daikin, Fujitsu… A razlika u cijeni je poprilična. Rekao bih čak da rade bolje i tiše”, ističe jedan od majstora za klime Mladen Cestar iz Pro Tronik Sistema.

Najbolji klima uređaj za grijanje

Za grijanje vam je potreban klima uređaj s inverterom – tehnologijom rada u grijanju na temperaturama okoline ispod nule. Inverterska tehnologija omogućuje rad kompresora na način da održava postignutu temperaturu. Tako štedi energiju, što je najvažniji moment pri odabiru sustava grijanja. Područja s umjerenim zimama, kao što su Dalmacija, Istra i primorje, posebno su zahvalna za grijanje na klima uređaje.

Prvi izbor majstora je Hitachi RAK-35RPE/RAC-35WPE, a preporučuju i Mitsubishi Electric Power Inverter MSZ/MUZ-AP35VG i Midea Xtreme Save MSAGBU-12HRFN8-QRD1GW Daikin Comfora FTXP-35M9/RXP35M

“Midea Xtreme ima čak dva grijača u vanjskoj jedinici i optimiziran je za grijanje. Vrlo je efikasan kao primarni izvor grijanja na niskim vanjskim temperaturama, a primjeren je i za obalu i za kontinent. Optimizirane lopatice ventilatora i zračni kanali ovog klima uređaja pružaju jednak protok zraka s 30 % manje potrošnje energije u odnosu na klasičan klima uređaj”, ističe Mladen Rogošić iz Rogošić klimatizacije.

Prijenosne klime

Većina majstora s kojima smo razgovarali ne preporučuje prijenosne klime jer imaju puno nedostataka u odnosu na klasične klime. Puno su bučnije u radu, isijavaju toplinu u režimu hlađenja, što rade preko crijeva koje treba provesti kroz otvor zida, odškrinuta vrata ili prozor. Preporučuju ih kad nema drugog izbora. Primjerice u starim gradskim jezgrama gdje nije dopušteno montirati vanjske jedinice.

“Klijentima koji trebaju prijenosnu klimu preporučujem modele Gree Mona i Haier AM12AN1LAA”, kaže Marijan Kresić iz Klimatizacije Medo.

- Advertisement -

4 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pametnjaković
pametnjaković
1 year ago

Naj bolje klime su ujedno i naj skuplji delux modeli od bilo koje firme
Koliko para toliko muzike
Sve ostalo su priče za malu djecu

Anonimac
Anonimac
1 year ago
Reply to  pametnjaković

E vo citam ona Sdp ova gradonacelnica Sarajeva koja vrijedza sve sto nije islamsko gradi Sky waij za Crne labudove u Sarajevu za one koji su odvodili iz svojih stanova nemuslimane na stratista ,a koji zbog petroldolara nikad nisu presudjeni,Allahu ekber.

bleso
bleso
1 year ago
Reply to  Anonimac

Imam blagi osjećaj da si promašio temu

Samo BiH🇧🇦
Samo BiH🇧🇦
1 year ago
Reply to  Anonimac

Ja sam crni labud . Mi nikad i nikog niti iz jednog stana nismo odveli jer smo uvijek isli na najopasnije linije..nijedna tuzba protiv crnih labudova ne postoji.

Последний

Hrvati su na izborima mogli izabrati trojicu iz dijaspore neovisnih o Plenkoviću. Mogli su nadzirati Vladu RH. Nisu to učinili. Stiže već sve na...

Ovako govori hrvatski predsjednik o plinovodu i američkim ucjenama. Jednostavno je. Hrvatska je već trebala poslati poruku SAD-u da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -