Subota, 4 svibnja, 2024

Zovko: Ako dovodite u pitanje koncept konstitutivnih naroda, dovodite u pitanje Ustav BiH

Must Read

Potpredsjednica AFET-a Željana Zovko pohvalila je realističan pristup izvjestitelja te istaknula da je Nacrt izvješća dobra osnova u koju odbor može nastaviti uvrštavati prikladne formulacije za potpuni obuhvat političke, gospodarske i društvene situacije te napredak reformi, priopćeno je iz njezina ureda.

Zovko je osobito pozdravila uključivanje pojma konstitutivnih naroda i poziv na dogovor o novom izbornom zakonu. Ipak, istaknula je da još uvijek nedostaju određeni ključni elementi.

Zovko je navela da planira uložiti amandmane koji pojašnjavaju važnost postizanja legitimne zastupljenosti kroz izmjene Izbornog zakona i vraćanje duhu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, naglasivši da predstojeći izbori trebaju biti održani u urednom i mirnom ozračju.

Zovko je spomenula kako je navedeni stav nedavno potvrdio visoki predstavnik Josip Borrell te je isti uključen i u Strateški kompas EU-a.

“Ako dovodite u pitanje koncept konstitutivnih naroda, dovodite u pitanje Ustav BiH”, zaključila je Zovko.

Nacrt izvješća o Bosni i Hercegovini sada je otvoren za izmjene i dopune unutar Odbora za vanjske poslove, a glasanje odbora o konačnom dokumentu zakazano je za 2. lipnja. Izvješće nakon toga prelazi u plenarnu proceduru, stoji u priopćenju.

- Advertisement -

7 COMMENTS

  1. Iz EU jasno oznacili tzv konstitutivnost kao jedan od najvecih problema.
    Uzepeovci se tjese da to nije tako. Pisu kolumne,rasprdjuju teorije.🤣

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -