Petak, 3 svibnja, 2024

Pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije: Stigao najdraži gost, počeo ramazan

Must Read

Ramazan, najvažniji mjesec u životu muslimana, počeo je večeras zalaskom sunca.

Večeras je prvi teravih namaz, dok će sutra biti prvi dan posta. U Sarajevu je početak najsvetijeg mjeseca tradicionalno obilježen paljbom iz topa sa Žute tabije.

Ramazan je najodabraniji mjesec u islamu, a vjeruje se da se sva dobra djela učinjena u njemu višestruko umnožavaju. Ovo je mjesec u kojem se nalazi najsvetija noć – Lejletul-kadr, u kojem je započela objava Kur’ana, ali i mjesec 17. dana u kojem se odigrala bitka na Bedru, jedna od najvažnijih. bitke u historiji islama.

 

 

– U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Braća i sestre!

Allahova se milost neprestano objavljuje svim svjetovima i svim stvorenjima. Iz njegove srži izviru bogati životni sokovi i njihovi neprekidni tokovi. Ništa se ne rađa niti postoji bez toga.

Danas, nakon akšama namaza po hidžretskom kalendaru, cijeli svemir i svjetovi u njemu radosno i željno iščekuju mjesec u kojem se posebno izdašno daje Božja milost – poručio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice (IS. ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

– U ramazanu se zatvaraju džehennemska vrata i otvaraju džennetska. U njemu je noć bolja od tisuću mjeseci. On ima svoje znakove u postu, Kur’anu i blagoslovljenoj noći Lejletul-Kadr.

Naš Gospodar i Njegovi meleki rado prihvaćaju svaku našu lijepu gestu, svaku našu lijepu riječ, podnesene nedaće i iskušenja, milost i pomirenje – dio je poruke koju je uputio reis Kavazović.

- Advertisement -

11 COMMENTS

  1. Komšije muslimani uspješan i sretan Ramazan lijepe ramazanske dane i obilje dobrih jela u vrijeme Iftara tijekom noći.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Škorina sestra: Nisam izašla iz stranke, samo sam podnijela ostavku na sve dužnosti

ŠKORINA sestra Vesna Vučemilović, članica Suverenista koja je na listi DP-a dobila mandat u saboru, popodne se oglasila i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -