Published On: Pet, tra 1st, 2022

POST JE NEVJEROJATNO ZDRAV: Pokušajte ovaj mjesec pratiti susjede muslimane u njihovom običaju posta, pitajte ih za savjete kako izdržati. I vidjet ćete koliko ćete se osjećati bolje

Ramazan je najsvetiji mjesec u muslimanskom kalendaru. Tijekom njega se posti od jela, pića, pušenja i spolnog odnosa od zore do sumraka, u nadi da će to dovesti do veće pobožnosti (taqwa).

Muslimanima je naređeno da poste tijekom ramazana prije više od 1400 godina, stari Grci su preporučivali post za ozdravljenje tijela, a današnji učenjaci preporučuju post za dobrobit tijela i psihe.

Stručnjaci su otkrili da ograničavanje unosa hrane tijekom dana može pomoći u prevenciji zdravstvenih problema poput visokog kolesterola, bolesti srca i pretilosti te poboljšati mentalno zdravlje. Kada ne konzumirate hranu, tijelo se može usredotočiti na uklanjanje toksina dok se probavni trakt odmara.

– Post omogućuje čišćenje i jačanje želuca. Također može potaknuti proces zvan autofagija u kojem stanice čiste i uklanjaju oštećene i opasne čestice, rekla je nutricionistica Claire Mahy.

Znanstvenici su također proučavali vezu između prehrane, zdravlja želuca i mentalnog zdravlja i, kako su objasnili, post može dovesti do oslobađanja BDNF-a u mozgu (neurotrofnog faktora iz mozga).

– Pokazalo se da štiti moždane stanice i može dovesti do smanjenja depresije i nervoze te rizika od razvoja demencije – jednoglasni su stručnjaci.

Mnogi koji su postili također su otkrili da im je to pomoglo, ako su radili kako treba, da izgube salo i dobiju mišićnu masu.

Kao i svaka promjena prehrane i načina života, post nosi neke opasnosti koje nisu za svakoga.

Osobe čije je zdravlje ugroženo i čije stanje zbog zdravstvenog stanja prati liječnik, trebale bi razgovarati s liječnikom jer bi post za njih mogao imati nuspojave.

– Post može dovesti do niske razine šećera u krvi, što uzrokuje smanjenje koncentracije i povećanje umora – objašnjava nutricionist Nazmin Islam.

Dodaje da je održivo mršavljenje moguće samo stalnim postom, te da se svaki gubitak težine tijekom ramazana može lako vratiti ako se pojedinac vrati prethodnim prehrambenim navikama.

– Međutim, više je koristan nego štetan. Dugoročno, ako pravilno postite, to može poboljšati probavni trakt i cijeli metabolizam – kaže Islam.

Islam je Abrahamska vjera, Isus, je jedan od proroka u Islamu. Marija je jedina žena koju Kuran spominje. Nikakav grijeh nije solidarizirati se sa svojim susjedom muslimanom i u svojoj vjeri postiti, ali pokušati dostići razine odricanja od hrane, pića i cigareta svaki dan tijekom svetog Ramazana, koje dostignu muslimani.

Time šaljete tri važne poruke: Da volite sebe i svoje tijelo, da brinete o njemu, da poštujete svoje susjede, da ste svjesni povezanosti naših vjera, i da niste nikakvi radikalni fašisti kakvim vas želi prikazati Bakir Izetbegović i njegova zločesta partija.

Osjećat ćete se puno jače nakon ovog posta. I daleko, daleko zdravije. Pitajte uostalom susjede kako se osjećaju nakon mjeseca posta.

guest
31 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments