Subota, 4 svibnja, 2024

Neum ruši rekorde posjećenosti

Must Read

U Neumu je danas bilo praktički nemoguće naći slobodnu sobu ili apartman. O parkirnom mjestu i mjestu na plaži poslije 06:00 ujutro se nije smjelo ni razmišljati.

Početak masovnog dolaska turista na neumsku rivijeru počeo je u subotu, 10.08. u ranim jutarnjim satima.

Poput zombija bauljali su gradom i zvonili ljudima na vrata u potrazi za smještajem. Zašto glavnina neumskih gostiju ne rezervira sobe preko telefona ili interneta ostaje nepoznato. Je li problem u informatičkoj nepismenosti ili u vjerovanju da su baš oni jedini koji su se taj dan uputili na more ostaje za ispitati.

Domaćini su naravno primili plimni val turista na različite načine, ponajviše ovisno o tome mogu li od njih zaraditi. Vlasnici hotela, soba i apartmana su relativno zadovoljni međutim i sami ističu da bi bilo puno bolje da su se turisti malo logičnije rasporedili nego da su svi navalili odjedanput. Novonastala situacija podigla je cijene smještaja za oko 30% u većini objekata. Obični radnici u turizmu uglavnom kukaju kako ne mogu sve stići jer su se uhodali u sezonu koja je kroz lipanj i srpanj prozjecala sporo i mirisala na debakl da bi eksplodirala nakon završetka ramazanskog posta i proslave Bajrama.

Turisti kao muhe bez glave lunjaju, postavljaju ručnike po cesti jer borbe za mjesta na plaži nisu za one slabijeg srca a bogami ni želuca. Neshvatljivo je kako samo nisu shvatili da si masovnim dolaskom u jednom tjednu međusobno upropaštavaju odmore. Teško je baš uživati u suncu i moru kada se nemaš gdje okupati kao ljudsko biće, plaže podsjećaju na sabirne logore. Mjesta u kafićima se čekaju na suncu  ispred terasa, skupine kavopija čekaju da se stol oslobodi kako bi brže bolje oni jurnuli u zauzimanje.

Priča se po kuloarima kako se sa ulaza u Neum vraćaju svi oni koji nemaju rezervaciju ali to je izrazito nepotvrđena informacija. Kada će gužva splasnuti, teško je procijeniti, očekuje se slična situacija zasigurno do sljedećeg vikenda a dalje sve ovisi o vremenskim uvjetima. Može li Neum u rujan ući prepun i promijeniti termin takozvane špice sezone sa 7. i 8. na 8. i 9. mjesec za iduće godine ili iznenadni procvat  neumskog turizma u stvari ovisi o kombinaciji Hrvatske u EU i islamskim blagdanima, teško je sa pozicije lokalnog posmatrača sigurno reći.

 

Uživo iz Neuma N.B.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -